Den 1 december infaller Brandvarnarens dag, en påminnelse till alla svenskar att testa sina brandvarnare för att säkerställa att de fungerar som de ska om en brand skulle uppstå. Ytterligare brandskydd, i form av brandlarm uppkopplade mot larmcentral, är även en god trygghetsinvestering - 8 av 10 svenskar som någon gång ha en brand i hemmet uppger att deras brandlarm gjorde skillnad. Det visar "Svenskarna och trygghet 2017," en ny rapport som tar tempen på hur trygga svenskarna känner sig idag.
- Vi ser att svenskarna är väldigt bra på att skydda sig mot brand. Vår rapport visar att 98 procent av befolkningen antingen har en brandvarnare eller ett brandlarm uppkopplat mot larmcentral. Inför Brandvarnarens dag är det därför viktigt att belysa detta och påminna alla om att vara noggranna, särskilt under vintermånaderna då vi tänder många ljus för stämningens skull, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert vid Verisure.
Glömda ljus
Under helgen lyser många svenska hem upp lite extra för att fira första advent. Rapporten visar dock att hela 25 procent av svenskarna någon gång har lämnat rummet eller hemmet utan att släcka ett levande ljus.
- Många låter bli eller glömmer att släcka brinnande ljus när de lämnar hemmet, och det är även den vanligaste brandorsaken i Sverige.
Glömda spisplattor vanlig brandorsak
Hos unga vuxna (18-29 år) är det inte ovanligt att någon gång ha glömt spisplattorna på när man lämnat rummet eller gått hemifrån, trots att detta är en av de vanligaste anledningarna till att bränder startar.
- 7 av 10 bränder startar i köket, så att lämna spisen på är en stor riskfaktor. Många säger att induktionshällar är säkrare, men det är faktiskt inte spisen som brinner - det är ofta oljan eller fettet i pannan, säger Janne Olsson.