Gödsel blir el

Den moderna tekniken blir allt mer användbar inom lantbruket. På Odensviholm byggs just nu en biogasanläggning upp som skall förädla gödseln och göra gården självförsörjande på elektricitet.
- Vi gör samtidigt stora miljövinster, säger en av ägarna Lars Svensson.

Att göra elektricitet av gödseln från djuren på gården skall bli en bra affär för Odensviholms lantbruk.

Att göra elektricitet av gödseln från djuren på gården skall bli en bra affär för Odensviholms lantbruk.

Foto:

Västervik2008-08-28 06:17


Lantbruket på den stora fastigheten Odensviholm har genomgått stora förändringar de senaste åren. För åtta år sedan invigdes det nya mjölkstallet där cirka 380 kor i dag finns i lösdrift. Från början fanns det 150 djur i ladugården. Sedan dess har två nya ungdjursstall uppförts och nu byggs även en biogasanläggning som blir den största i landet på en lantgård.
Totalt finns det i dag cirka 1 000 djur på gården Odensviholm.
- En av de största fördelarna vi gör handlar om rena miljövinster. På en anläggning av den här storleken blir det problem när man har mycket djur på en begränsad yta. Genom att köra gödseln till en biogaskammare blir volymen mindre, transporterna färre och allt ingår till slut i en sluten cirkel, säger Lars Svensson.

Grön el
Om två månader skall den nya anläggning vara färdigbyggd. Då kommer all gödsel att transporteras genom en kulvert i ett slutet system till rötgaskammaren, via en uppsamlingsstation och en pumpstation som styrs av modern elektronik. Ett säkerhetssystem gör att systemet inte påverkas även om det blir stopp någonstans på vägen. I rötgaskammaren (som täcks av en stor plastbubbla) skall gasen från gödseln samlas upp och ledas vidare till en generator som konverterats för gasdrift - för att sedan omvandlas till elektricitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om