Gör stolar åt kronprinsessan

Larssons möbler & Specialsnickerier har fått en order på stolar - till kronprinsessan Victoria. När hon och Daniel Westling ska möblera Haga Slott föll valet på stolen Lukas, som håller på att monteras i den lilla möbelfabriken i Mörlunda.

Lukas heter den, stolen som Mats Larsson fått beställning på av kronprinsessan Victoria.

Lukas heter den, stolen som Mats Larsson fått beställning på av kronprinsessan Victoria.

Foto:

Västervik2010-11-11 07:39


- Ska jag vara ärlig tänker jag väl inte något särskilt på att det är just kronprinsessan Victoria som ska ha stolarna, säger Mats Larsson som driver snickeriet sedan fem år.
- Fast det kommer kanske sedan, när allt lugnat ner sig, tillägger han. Då kanske tanken kommer, att kungafamiljen valt stolar från oss. Det är ju faktiskt lite häftigt. Och kul.

Designad av pappa
Det var Mats Larssons pappa Göran som designade stolen Lukas. Så den har varit med rätt länge, sedan slutet av 1980-talet, eller kanske början av 90.
- Man sitter riktigt bra i den tack vare den höga ryggen som följer kroppen bra om man lutar sig bakåt. Många sådana här matsalsstolar är snygga, men inte alltid sköna.
Mats Larsson kände till att stolen Lukas redan finns i det kungliga slottet. I livrustkammaren, enligt uppgift. Och nu är det alltså kronprinsessan Victoria och Daniel Westling som lagt en order på tio stolar.
- Det har gått genom ett företag på Östermalm, berättar Mars Larsson. Det är där hon beställt den och så köper han den i sin tur av mig.
Stolen ska levereras obehandlad till Stockholm, så målas den där efter kronprinsessans önskemål.

Emma startade
Det var Emma Eklund som startade möbeltillverkning och byggde E. Eklunds möbelfabrik. Så det har tillverkats möbler i samma fabrik på Stationsvägen i Mörlunda ända sedan 1926 och sedan 2005 är det alltså Emmas barnbarns barn Mats Larsson som driver verksamheten med en anställd.
- Det gick rätt trögt inledningsvis, men när vi började tillverka möbler också till offentlig miljö 2008 kom vändningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!