Gösta inspireras av sin närmiljö

En sliten läderjacka hänger på en dörr. Intill sitter en kniv instucken i dörren, fasthållande ett papper. På en annan dörr hänger ett gammalt typografförkläde. Verkliga på lite håll, träkonst vid en närmare titt. Men Gösta Holmer har betydligt fler verk än så i sitt galleri i Blankaholm. Både abstrakt och föreställande träkonst av olika slag ryms i den före detta smedjan.

Foto:

Västervik2016-10-10 18:00

De stora verkstadsportarna står vidöppna i septembersolen. Gösta Holmer jobbar med borste och linolja, lägger sista handen vid restaureringen av en relief som tidigare hängt på ”Gästis”, det gästgiveri som han driver tillsammans med sin fru Shuly Holmer.

Längre in i lokalen finns fler verktyg, trästycken och idéer till nya konstverk.

– När Gästis slår igen i slutet av sommaren tänker jag alltid att det kommer bli svårt att hitta tillbaka till konsten, svårt att få till nån inspiration. Men den kommer bara jag börjar jobba.

Nytt material vintertid

Gösta Holmer arbetade med finsnickeri innan han bestämde sig för att han ville vara friare i sitt uttryck, och därför valde att utbilda sig till bildhuggare istället. 1973 flyttade han till Falsterbo utanför Hjorted, döpte den före detta skolan till Ekdungen och bestämde sig för att leva på sitt konstnärskap.

– Under 80-talet kom det massor med folk till vår hantverksmarknad, under 90-talet blev det musik istället: Ekdungens folk- och musikfestival. Men var sak har sin tid.

– Jag har hållit på mycket med musik, kan spela lite av varje, men numera blir det mest för mig själv. Ibland händer det att jag hänger på när vi har musikframträdanden på Gästis.

Nya kollektioner

För sex, sju år sedan köpte han en gammal fallfärdig fastighet i Blankaholm som tidigare tillhört Blankaholms såg. Gösta Holmer renoverade lokalerna både in- och utvändigt och 2015 invigdes ”Smedjan”, där han har både verkstad och galleri.

– Även om jag numera inte är lika ”hungrig” som när jag var yngre jobbar jag fram nya kollektioner under vintern. Jag vill till exempel utveckla arbetet med reliefer.

Ett av de större projekten han medverkat i var ”Så länge skutan kan gå”, ett samarbete med författaren Jan Selling.

– Det var en vandringsutställning om det kustnära fisket som vi gjorde i samarbete med Västerviks museum. Utställningen visades på flera platser i Sverige, men även på Åland.

Stor bredd i uttrycken

Ett väl synligt projekt är verket Energikällan, sex skulpturer i rostfritt stål som står i en rondell i Oskarshamn.

– OKG utlyste en konsttävling till sitt 50-årsjubileum 2015. Man fick skicka in förslag, och jag vann.

I Vimmerby finns han framför allt representerad i Astrid Lindgrens Värld där han bland annat snidat hästar, grisar och får. Sittvänliga djur som lockar till lek. Även den helt nya Bröderna Lejonhjärta-miljön har en galjonsfigur signerad Gösta Holmer. Hans välkända boktravar finns på Näs, i utställningen om Astrid Lindgren.

I Västervik återfinns hans reliefer bland annat på Mejeriet.

Gösta Holmer har försörjt sig på sin bildhuggarkonst sedan mer än 40 år tillbaka. Foto: Lena Dahlberg
Gösta Holmer har försörjt sig på sin bildhuggarkonst sedan mer än 40 år tillbaka. Foto: Lena Dahlberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om