Gotlandsbåten anlände till Västervik

Under pompa och ståt anlände den efterlängtade Gotlandsbåten HSC Express till Västervik under lördagen. Gotlandsbåtens vd och diverse representanter för Västervik, Småland och Gotland var på plats.

Landshövdingarna Cecilia Schelin Seidegård och Stefan Carlsson knyter banden.

Landshövdingarna Cecilia Schelin Seidegård och Stefan Carlsson knyter banden.

Foto:

Västervik2016-05-02 10:43

Blåsorkestern spelade och flaggorna smattrade i den ganska kyliga vårvinden när Gotlandsbåten HSC Express gjorde sin första reguljära tur med passagerare från Visby till Västervik på Valborgsmässoafton. På kajen väntade representanter för Västervik Framåt och kommunstyrelsen.

Harald Hjalmarsson (M), som är den som kanske under längst tid har arbetat med att få en förbindelse med Gotland, påminde om midsommarafton 2014 och båten som fastnade i Grekland. Då var 50 000 biljetter redan bokade, problemen med det misslyckandet tog lång tid att reda upp. Därför är Valborgsmässoafton 2016 ett datum som har etsats fast, sa Harald Hjalmarsson och räckte över mikrofonen till Tomas Kronstål (S).

– Det är helt fantastiskt att stå här med Harald. Är det något vi har längtat efter i Västervik så är det den här båten!

De båda politikerna talade om att båten har stor betydelse för regionen, en bekräftelse på att Västervik är en turistort att räkna med.

Måste sälja 180 000 biljetter

Gotlandsbåtens vd Ralph Axelson anlände med båten, som satte nytt hastighetsrekord. På en timme och 52 minuter hade HSC Express klarat sträckan Västervik-Visby. Ralph Axelson berättade om sin fascination för färjor och hur han som 13-åring 1981 åkt med färjan från Västervik till Gotland.

– Cirkeln är sluten, det känns magiskt att stå här!

Framtiden är inte helt problemfri, man måste sälja 180 000 resor och ett priskrig med Destination Gotland har uppstått. Alla inblandade tror dock att besöksnäringen på Gotland och i Västerviksregionen tjänar på detta och det är mycket som kan utvecklas och att båda har mer att erbjuda.

Knöt band

Landshövdingarna i Småland och på Gotland deltog också i ceremonin.

– Västervik är nu Visbys närmaste granne, sa Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård, för dagen klädd i vit kaptensmössa. Hon räckte över den första tidtabellen för färjeförbindelsen från 1841 i present till vd Ralph Axelson. Sedan gick hon och Smålands landshövding Stefan Carlsson upp på färjans bilramp för att genomföra en ceremoni där de symboliskt knöt samman två blågula band för att förena de båda länen.

Betyder mycket

Invigningen var slut och Gunnebo musikkår spelade medan passagerarna, där flera var delägare, började gå ombord. Tomas Kronstål var lite rörd.

– Det betyder så otroligt mycket för Västervik, mer än bara trafiken, det betyder mycket för människorna.
Harald Hjalmarsson sken som en sol och gick ombord.

– Jag har väntat på det här i många år!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om