Gott om lediga vaccintider i länet

Många regioner har märkt av en kraftig nedgång i vaccineringen sedan restriktionerna släpptes. Så illa är det inte i Kalmar län, men det finns gott om lediga tider.

Länets vaccinsamordnare Marie Ragnarsson säger att det just nu finns gott om både vaccin och vaccintider.

Länets vaccinsamordnare Marie Ragnarsson säger att det just nu finns gott om både vaccin och vaccintider.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2022-02-21 16:00

"Bokningarna försvann i princip, och det har även varit mycket avbokningar och personer som inte dykt upp", sade Annika Tigerhielm, samordnare i Region Kronoberg till Sveriges Radio i helgen.

En kartläggning som SR gjort visar att en stor del av Sveriges regioner märkt av en kraftig minskning i vaccineringstakt sedan restriktionerna släppts.

Marie Ragnarsson känner inte riktigt igen sig i den bilden:

– Vi ligger över riksgenomsnittet när det gäller andel av befolkningen som tagit dos 3.

Samtidigt säger hon att det hade varit trevligt om man kunnat komma upp ännu högre, med 80 procents täckning med dos 3. Tillgången på både vaccin och vaccineringskapacitet är just nu god.

– Det hade varit naturligtvis varit bra om vi varit fullbokade, säger Marie Ragnarsson.

Hon gissar att ett skäl till att trycket inte är högre är att många blivit sjuka de senaste veckorna, och i många fall tycker att nu har man ett skydd så att man åtminstone kan vänta en tid innan man fyller på med nästa dos vaccin.

Tänker de rätt?

– Rekommendationen från folkhälsomyndigheten är att alla över 18 år ska ta tre doser vaccin även om man varit sjuk. 

Enligt regionens senaste rapportering som kom i fredags har 66 procent av befolkningen över 18 år fått en tredje dos i länet. Rikssnittet ligger på 53,3 procent. 89 procent av befolkningen i länet över tolv år har fått minst en dos. Samtidigt har regionen påbörjat att ge dos 4 till de allra äldsta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!