GPS-sändare på älg

Just nu får 20 älgkor och sex tjurar varsitt halsband utrustat med en GPS-sändare. Det är ett samarbete mellan SLU:s skogliga fakultet och Sveaskog, och projektet kallas SYDÄLG Misterhult. Syftet är att kartlägga älgarnas levnadsmönster och vanor. Tidningen fick följa med när en älgko i området skulle märkas.

Göran Ericsson och Sofia Hammarskjöld är med i projektet att märka älgar med GPS-sändare mellan sträckan Västervik-Oskarshamn.

Göran Ericsson och Sofia Hammarskjöld är med i projektet att märka älgar med GPS-sändare mellan sträckan Västervik-Oskarshamn.

Foto:

Västervik2010-01-14 07:14


Resan ut till älgarnas "revir" börjar med en helikopterresa ut i skogarna kring Misterhult. På några kala platser i skogen kan man från helikoptern se ett par rådjur som först står blickstilla ett litet tag varefter de fortsätter med sitt. De bryr sig inte om det dånande oljudet vi för där vi kommer. Klövdjur har en bevisad lägre stresshalt här i södra Sverige än i norra, på grund av deras trafikvana.
När helikoptern landar får man plumsa genom den halvmeter höga snön en liten bit in i skogen. Där ligger älgkon som Åke Nordström från Sveriges Lantbruksuniversitet och hans kollegor just sövt ner. Från ett avstånd på femton meter sköts en bedövningsspruta, och inom bara några minuter somnar det stora djuret.

Andningen viktig
- Det är viktigt att hela tiden kontrollera andningen och temperaturen, berättar Åke Nordström.
Älgen får inte ha för hög temperatur när den sövs på grund av att den inte svettas och därmed får ut kroppsvärmen. Men den här älgen, som får numret 6834 på sitt halsband, har en kroppstemperatur på 37,8 och verkar vara i utmärkt skick för att klara en sövning. Innan halsbandet placeras på älgen tas flera prover.
- Blodprov, spillningsprov och lusflugor tar vi prov på. Sen mäter vi huvudet och klövarna, berättar Åke Nordström.
Det visar sig att älgen är nio år, vilket man märker genom slitningarna på tänderna bland annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om