Grannar klagar på detaljplan

Grannar på Sankta Gertrudsväg och Tillbergsgatan är kritiska till den nya detaljplanen för Rosenstenen 1 i Västervik.

Kommunen vill möjliggöra för fler bostäder på fastigheten Rosenstenen 1, men grannarna är inte lika övertygade. Foto: Ellinor Harrysson

Kommunen vill möjliggöra för fler bostäder på fastigheten Rosenstenen 1, men grannarna är inte lika övertygade. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-04-29 12:00

Kommunen ska ta fram en ny detaljplan för Rosenstenen 1 i Västervik. Syftet är att göra det möjligt att bygga fler bostäder på fastigheten.

- Det är i linje med kommunens riktlinjer om förtätning av Västerviks tätort, skriver Västerviks kommun på sin hemsida.

Området ligger i stadsdelen Brevik i Västervik. Det ligger vid korsningen Tillbergsgatan - Sankta Gertruds väg i ett befintligt bostadsområde.

Området är sedan tidigare planlagt för bostäder och handel, byggrätten är dock begränsad. På fastigheten ligger idag gamla Breviksbutiken. Idag används byggnaden för bostäder i form av lägenheter. Planen ska göra det möjligt att bygga ett större flerbostadshus på fastigheten. Detta genom att utöka byggrätten.

"Mer stök i området"

Nu ligger planen ute på samråd och hittills har tre yttranden lämnats in från boende i området. Samtliga motsätter sig detaljplanen.

- Vi valde området för att det har ett villaområde med låg, gles bebyggelse som ger ljus och rymd mot Gamlebyviken och Sankta Gertruds väg. Om detaljplanen skulle ändras skulle vår boendemiljö, hemtrivsel och våra investeringar i huset avsevärt försämras, skriver ett par som bor på Tillbergsgatan.

En annan granne skriver:

- Området är ett villaområde och vi vill inte ha tätbebyggnad då vi valt området med stor omsorg efter dess struktur med villor. För oss innebär detta också en påfallande insyn och vårt hus kommer således få en kraftig värdeminskning om flerfamiljshus angränsar till vår tomt. Vi vill verkligen inte att den nya detaljplanen genomförs.

I det tredje yttrandet är man inne på samma spår. Man skriver att en byggnation skulle medföra betydande olägenhet, bidra till en ekonomisk värdeminskning på fastigheten och skymma utsikten.

- Hade vi vetat att det skulle byggas mer fastigheter runt om oss så hade vi aldrig köpt fastigheten vi bor på idag. Vi valde området med omsorg när vi flyttade till Sankta Gertruds väg, ett bra område för barnfamiljer. Vid ett nybygge innebär det många nya grannar, samt potentiellt mer stök i området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om