Gränsö bygger om – och bygger ut

Gränsö slott expanderar. En ny gästhamn ska byggas liksom en ny reception och ett nytt kök i anslutning till spadelen. Dessutom anställer man en välmeriterad källarmästare till slottet.

Sigrid Persdotter byter några ord med lunchgästerna Torgny Gunnarzon och Birgitta Svanbäck. Det visar sig att de fått spavistelsen i present – som del i en adventskalender – av Birgittas barn. Bakom dagens lucka: en spadag, alltså.

Sigrid Persdotter byter några ord med lunchgästerna Torgny Gunnarzon och Birgitta Svanbäck. Det visar sig att de fått spavistelsen i present – som del i en adventskalender – av Birgittas barn. Bakom dagens lucka: en spadag, alltså.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2021-12-20 12:13

Ett pressmeddelande gör gällande att slottet under 2022 ska byggas ut med flyglar för att ge plats åt större kök, bättre matsalar, vinkällare, fler konferenslokaler och bättre personalutrymmen.

Men närmast i tiden ligger en ombyggnation av lobbyn i anslutning till spa-delen och receptionen. Lobbybaren ska få ett bättre kök och bardelen får ett exklusivare uttryck.

– Det senaste året har vi dubblat försäljningen just här och nu vill vi satsa på att förbättra och fräscha upp den här delen, säger Sigrid Persdotter, hotellchef.

Hon blir lite överraskad över beskedet i pressmeddelandet om att slottet ska byggas ut under 2022.

– Det ingår i en femårsplan, säger hon och tillägger att företagets vd möjligen är väl tidsoptimistisk i fråga om ovanstående.

Klart är i alla fall att en ny gästhamn, något längre än den nuvarande, ska färdigställas under våren.

– Placeringen blir densamma som i dag.

Den nyrekryterade källarmästaren, även kallad food & beverage manager, heter Nicolas Facchin och börjar vid årsskiftet.

"Nicolas som är 46 år, har varit med om att leda och utveckla flera internationella stjärnkrogar och har en bred erfarenhet av hotell och restaurangbranschen", skriver man.

– Målet är att tillsammans med medarbetarna på Gränsö skapa Sveriges bästa slottsdestination och där ingår att leverera mat och dryck på högsta nivå, utan att för den skull vara snobbiga, säger Nicolas i pressmeddelandet. 

– Vi är inte ute efter någon stjärna eller så men vi vill kompetenshöja personalen och tillsammans med Nicolas ta fram en mer tydlig profil för Gränsö, säger Sigrid Persdotter.

Nicolas är utbildad i Schweiz och startade på Four Seasons i New York och Berlin innan han rekryterades som vin och restaurangansvarig till Julius Fritzner i Oslo. Där fortsatte han sedan som ledare för restauranger som Annen Etage och Le Canard, båda enstjärniga i Guide Michelin.  

Senast kommer han från vd-jobb på hotell Ekoxen i Linköping.

– Nicolas är passionerad, energisk och driven. Och så månar han om personalen. Vi har haft många möten inför anställningen och det har känts rätt hela vägen, säger Sigrid Persdotter.

Gränsö slott AB omsätter 60 miljoner kronor 2021 med 44 åretruntanställda och cirka 60 deltidsarbeten.

undefined
I vår kommer en del förändringar att ske på Gränsö spa. Bland annat ska receptionen byggas om och köksdelen blir större. Utsikten förblir densamma ...
undefined
Sigrid Persdotter byter några ord med lunchgästerna Torgny Gunnarzon och Birgitta Svanbäck. Det visar sig att de fått spavistelsen i present – som del i en adventskalender – av Birgittas barn. Bakom dagens lucka: en spadag, alltså.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!