Greps med skoldatorer – nu har misstankarna stärkts

Tre unga män misstänks för att ha varit på en stöldturné på skolor i norra länsdelen. Nu verkar misstankarna ha stärkts mot två av männen. Bland annat ska en av dem också ha gjort inbrott på ett företag.

Stöldgods från ett inbrott på Bryggaren ha hittats. En man i 20-årsåldern misstänkts för att ha deltagit i stölden.

Stöldgods från ett inbrott på Bryggaren ha hittats. En man i 20-årsåldern misstänkts för att ha deltagit i stölden.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2023-12-11 09:34

Ett stopp av en bil den 11 november utanför Ringarum ledde fram till att en stor mängd stöldgods hittades. Polismännen hajade till när de upptäckte att det fanns ett stort antal datorer och surfplattor i bilen – totalt ett 30-tal.

Passagerarna i bilen, tre män från Västervik, greps och anhölls senare, och fick inledningsvis sitta anhållna i Norrköping. Brottsligheten visade sig ha anknytning till norra Kalmar län. Därför fördes de över till arresten i Västervik.

Alla tre häktades misstänkta för häleri, men polisen hoppades kunna knyta männen även till själva stölderna.

Så verkar nu också vara fallet. En av männen, en 21-åring, begärdes på måndagen häktad även för tre stölder på Södra Vi skola, Värgårdsskolan i Kisa och på Älghultsskolan i Uppvidinge. Tingsrätten ansåg dock inte att bevisningen höll för att häkta även på dessa grunder, men det ger en indikation om att polisen har spår som i någon mån knyter dem till platsen, och inte bara till stöldgodset.

Samma 21-åring är dessutom redan misstänkt för stöld på Bryggaren i Västervik, i början av oktober.

Även äldste i gänget, en 22-åring, sitter redan häktad för stöld. Åklagare Jonas Andersson anser sig kunna bevisa att han gjort inbrott på Ingatorpsskolan, på Södra Vi skola samt på Kristdala livs, den 3, 5 respektive 9 november.

På måndagen tillkom en brottsmisstanke: 22-åringen begärdes också häktad för ett inbrott på Pentronic någon gång mellan den 27 och 29 oktober. Rätten ansåg dock inte att bevisen höll för häktning i det fallet.

Båda männen förnekar brott.

Den yngsta av de tre, en kille i 18-årsåldern, släpptes efter två veckor, men misstankarna kvarstår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!