Trafikolyckorna med svin inblandade ökar drastiskt, bönder tvingas blicka ut över uppbökade åkrar och stor del av skördarna förstörs varje år.
- Eftersom jag är köttbonde har jag byggt mina stallar så att jag är lite beroende av halm, men de åkrarna är helt nedtrampade, förklarar Jörgen Carlsson.
Vildsvinsproblematiken är dock inte helt enkel. Per-Ove Hemmingsson på LRF i Vimmerby förklarar:
- Det går att se att stammen är under ökning och lokalt är det ganska ojämt fördelat, men i Hjorted/Misterhult och Norra delarna av Gamleby har markägare och bönder drabbats hårt.
Hur ska man komma till bukt med problemet?
- Det är inte helt enkelt, men vi jobbar för att försöka komma fram till en lösning. Det handlar om att samarbeta och att man går ihop jägare, markägare och jordbrukare känns som en förutsättning för att det ska bli bättre.
Vildsvinen är ett relativt nytt viltslag och det kommer därför ta ett tag innan man lär känna djuret bättre. Förstår deras beteende, utsträckning och på det viset få bättre inblick i hur stammen fungerar.
Att vildsvinen orsakar stor skada råder det inga som helst tvivel om. Enligt en rapport från Försäkringskassan kostar en krock med ett vildsvin vanligtvis mer än en krock med en älg. Mycket på grund av att de träffar lågt och på det sättet orsakar stor skada på motor och elektronik.
För jordbrukarna är kostnaderna både många och höga.
"Vart ska jag börja", säger Jörgen Carlsson och skrattar något uppgivet.
- De bökar upp jordarna, spannmålsodlingarna går i bästa fall att skörda hälften av, de går verkligen inte plus i slutändan.
"Grisarna tar över"
Den växande vildsvinsstammen är ett stort problem både regionalt och lokalt. Bonden Jörgen Carlsson i Gamleby är en av alla dem som tröttnat på att få sina ägor förstörda.- Det känns som att det succesivt blivit värre. Att odla spannmål är helt hopplöst då grisarna är förtjusta i det, säger han.
Stammen av vildsvin ökar snabbt i inte minst norra Kalmar län.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!