Grundskolan gör stort minusresultat

Barn- och utbildningsnämnden ser ut att precis få ihop sin ekonomi för 2018. Medan några områden gör överskott så visar grundskolan på ett underskott på 10 miljoner kronor.

Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef,

Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef,

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-10-11 10:00

Det visar den prognos som gjorts efter att siffrorna för årets första åtta månader sammanställts. Den stora förklaringen till grundskolans underskott är högre personalkostnader än väntat, bland annat på grund av fler elever som är i behov av särskilt stöd.

Fövaltningschefen Magnus Bengtsson säger att å ena sidan måste kommunen ge eleverna det stöd som de har rätt till enligt lag, å andra sidan gör man en översyn för att se om man kan göra det på ett mer effektivt sätt.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Anette Torstensson (C) säger behoven i den här elevgruppen varierar.

– En del behöver främst pedagogiskt stöd, medan andra är i behov av sociala insatser.

Ordföranden Gunnar Jansson (S) pekar på några positiva faktorer i delårsrapporten. Som vi berättade om för några dagar sedan så har meritvärden och andelen elever med gymnasiebehörighet stigit jämfört med föregående år.

Gymnasiet ser ut att göra ett överskott på 5,5 miljoner kronor jämfört med budget. Det beror bland annat på lägre lönekostnader, och att en del kostnader för ombyggnationen kommer senareläggas.

Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef,
Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef,
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om