Under hösten 2016 var det många som blev tvungna till att djupborra för att få vattnet att räcka till sitt hushåll.
– En sådan höst som förra året har det aldrig varit, säger Håkan Abramsson, Håkans Vatten & Energibrunnar AB.
Det är de som har grävda brunnar på två till tio meters djup som är mer känsliga för om nederbörd uteblir, de fylls då inte på ordentligt.
Läget med vattennivån har inte blivit bättre i år, och man räknar med att grävda brunnar kommer att fortsätta sina.
– Det ser snarare sämre ut i år, och vi har redan gjort fler vattenbrunnar än vanligt. Det ser negativt ut för dem som har grävda brunnar.
Mellan oktober och mars månad är den period som vi har möjlighet att bygga upp grundvattenbildningen, och då naturen inte använder något vatten. Men det var så lite snösmältning i våras och sedan för lite regn, att det inte hann återhämta sig. Efter mars sedan skjuter växtligheten fart som då använder mycket vatten.
Beräknas bli värre
Ungefär 400 500 liter vatten förbrukar en vanlig barnfamilj per dygn i ett hushåll. Om man bor på en gård med djur kan det vara betydligt mer vatten som går åt.
– Kulmen lär komma om drygt en månad, i september och oktober. De brunnar som har dåligt med vatten sinar då, om det inte fyllts på tidigare.
Om man inte gjort det tidigare brukar det vara något som skyndar på den som har låg vattennivå till att djupborra.
– Nivån man behöver uppnå vid djupborrning för att säkra vatten till sitt hushåll skiljer sig väldigt mycket beroende på var du bor och vilket typ av hushåll eller vilken verksamhet du har. Det kan handla om allt mellan 50 och upp till 150 meter om du till exempel driver ett lantbruk. Generellt sätt i Sverige ligger nivån på 70-80 meter.
Vad behövs nu för att vattennivåerna ska återhämta sig?
– Om det blir bra snösmältning och mycket regn blir det bättre, men jag tror vi behöver två sådana vintrar för att få grundvattennivån normal, och risken är att vi inte får det.
Vetenskapligt spår de ingen förbättring, utan det är åt det här hållet vi går menar de, säger Håkan Abrahamsson.