Guldkant på tillvaron

På lördag kör en hel buss full med förväntansfulla barn och ungdomar mot Vimmerby för att under en heldag besöka Astrid Lindgrens Värld. Projektet finansieras av Lions och Västervikshjälpen som tillsammans har samlat in pengar för att kunna bjuda barnen på en rolig dag.

Vardagshjältar: Peter Edström, Margareta Engström,Inga Karlsson, Christer Johansson och Anders Sangrud.

Vardagshjältar: Peter Edström, Margareta Engström,Inga Karlsson, Christer Johansson och Anders Sangrud.

Foto:

Västervik2016-08-11 18:00

Margareta Engström och Inga Karlsson jobbar ideellt för Västervikshjälpen. De samlar in kläder och saker som sedan säljs i deras second handbutik i Allén. 

Ibland får man också bidrag och donationer. Lions arbetar också ideellt med att hjälpa, i det här fallet sponsrar Lions med pengar till de ganska dyra biljetterna. Inträdet till Astrid Lindgrens Värld kostar 14 200 kronor för hela gruppen och då har man ändå förhandlat fram en rabatt på 20 procent. 

Bussbolaget ställer också upp och sponsrar med ett väldigt lågt pris för en heldag. Och så har Lions lyckats samla ihop korv och dricka till deltagarna på utflykten.

– Folk är välvilligt inställda och vill gärna hjälpa om de kan, säger Anders Sangrud från Lions.

– Det är hur lätt som helst inflikar Christer Johansson, också han från Lions. Ju mer vi får in desto mer kan vi hjälpa fortsätter han.

Tredje året

Det är tredje året man arrangerar en sådan här utflykt till Vimmerby. Sammanlagt är det 55 personer som deltar. Fokus är på barn och ungdomar och deltagarna är 4-19 år, några föräldrar följer också med.

– Det är svenska familjer som Västervikshjälpen på något sätt varit i kontakt med som har blivit erbjudna att följa med, berättar Margareta Engström.

Bussen avgår på lördag klockan nio och när man kommer fram till Astrid Lindgrens Värld får alla gå fritt som de vill.

– Vi bestämmer en tid när vi ses och grillar korv, annars strövar man fritt, berättar Anders Sangrud.

Nöjda och trötta barn

Bussen går tillbaka klockan tre, full med nöjda barn.

– En gång var det en liten flicka som frågade om man fick sova på bussen, det var på vägen till Vimmerby och hon var lite blyg, berättar Anders Sangrud. På vägen hem frågade hon inte om hon fick sova, hon somnade fort, skrattar han.

– Ja, då är de uttröttade, säger Margareta Engström och får medhåll av de andra i gruppen.

Får ni själva ut något av att ordna en sån här resa?

– Oh ja, säger de i grupp, annars skulle vi inte göra det!

Titta noga på bilden bredvid, där kan man se fem stycken äkta vardagshjältar!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om