Gunnebo kyrka blir dubbelt så stor

Under förra veckan fortsatte arbetet med att bygga ut kyrkan i Gunnebo. En satsning som dels görs för att man varit trångbodd, dels för att ge plats för en utökad verksamhet.

Utbyggnaden av Gunnebo kyrka kommer kosta cirka 8,5 miljoner kronor och beräknas vara klar till sommaren.

Utbyggnaden av Gunnebo kyrka kommer kosta cirka 8,5 miljoner kronor och beräknas vara klar till sommaren.

Foto: Lena Dahlberg

Västervik2017-01-18 09:45

Södra Tjusts pastorat består av 15 kyrkor och kapell, församlingshem, administrationsbyggnader och prästgårdar.

Under 2016 var den stora satsningen på Hallingebergs kyrka, där taken på såväl kyrkan som kyrktornet renoverades. Även klockringningsanläggningarna i Blackstads och Hallingebergs kyrkor sågs över.

Under 2017 kommer utbyggnaden av Gunnebo kyrka färdigställas.

- Arbetet startade redan i december. Det blir en tillbyggnad som innebär att kyrkan blir dubbelt så stor, säger Peter Gevsjö, fastighetsansvarig inom Södra Tjusts pastorat.

- Det handlar om en tillgänglighetsanpassning samt att man nu kommer ha möjlighet att utöka barnverksamheten i Gunnebo kyrka.

Utbyggnaden beräknas vara klar till sommaren och beräknas kosta cirka 8,5 miljoner kronor.

Andra arbeten som kommer utföras under 2017 är utvändiga ommålningar av Prostgården i centrala Västervik, Andreaskapellet i Skogshaga samt församlingshemmet i Ankarsrum.

Det finns också fastigheter som ska säljas under året. Prästgården i Hallingeberg samt församlingshemmen i Västrum och Gladhammar är till salu.

- De församlingshemmen används inte så mycket, verksamheten koncentreras istället till Gunnebo. Det är därför vi behöver bygga ut där, säger Peter Gevsjö.

Försäljningen av prästgården i Hallingeberg innebär att den enda prästgård som finns kvar i Södra Tjusts pastorats ägo är den i Hjorted.

Under 2018 kommer man bland annat förbättra värmesystemen i en del kyrkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om