Tuberkulosfall upptäckt på Västerviks gymnasium

Det var så långt tillbaka som på försommaren som personer på Västerviks gymnasium kan ha utsatts för tuberkulossmitta, men biträdande smittskyddsläkare Arsène Nzobandora säger att man inte ligger efter i smittspårningen.

Arsène Nzobandora, biträdande smittskyddsläkare i Kalmar län.

Arsène Nzobandora, biträdande smittskyddsläkare i Kalmar län.

Foto: Region Kalmar Län

Västervik2023-09-13 18:53

Det var i går, torsdag, som det blev känt att det pågick en smittspårning av tuberkulos på Västerviks gymnasium. Arsène Nzobandora vill inte berätta detaljer om det enskilda fallet, men säger att ett antal personer på gymnasiet kan ha exponerats för smitta före midsommar.

Det kan låta som att risken är stor att de i sin tur smittat vidare under sommaren, men Arsène Nzobandora låter lugn på den punkten:

– Vi ligger inte efter i smittspårningen. Det tar ungefär tolv veckor från det att man smittats till dess att en provtagning kan ge resultat. Det gäller att ha rätt tajming när man gör testningen, och det har vi nu.

undefined
Arsène Nzobandora, biträdande smittskyddsläkare i Kalmar län.

Ungefär 90 procent av de som smittas utvecklar inte symptom. Däremot kan man bära på tuberkulosbakterier under lång tid och i ett senare skede i livet så kan sjukdomen bryta ut om immunförsvaret sätts ner.

– Det är därför att det är viktigt att göra en smittspårning, och ge dem som smittats förebyggande behandling, säger Arsène Nzobandora.

Symptomen består först och främst av ihållande hosta som inte botas av vanlig antibiotikabehandling. Andra symptom är nattliga svettningar och feber. Till skillnad från en del andra sjukdomar är inte tuberkulos smittsamt innan symptomen brutit ut.

Finns det anledning att vara orolig för tuberkulosfallet?

– Man ska inte vara orolig, svarar Arsène Nzobandora.

Han säger att eftersom det bara är de som har symptom som smittar vidare, och tuberkulos inte är någon särskilt smittsam sjukdom så har man lätt upptäcka fall i tid och bryta smittkedjorna.

Gymnasie- och vuxenutbildningschef Jörgen Jonsson säger att skolan har bistått regionens smittskyddsenhet bland annat med logistik och uppgifter som smittskyddsenheten behöver för smittspårning. I övrigt påverkas inte gymnasiets verksamhet av turberkulosfallet enligt honom.

– Vi lade ut information igår, både på vårt intranät och vår hemsida. Eleverna fick ett sms som talade om att det fanns information.

Har ni behövt sätta in några åtgärder på skolan för att minska risken för smittspridning?

– Nej, och vi kommer inte att göra något som inte är i samråd med smittskyddsenheten. Det är den som har expertisen i de här frågorna.

undefined
Jörgen Jonsson, gymnasie- och vuxenutbildningschef i Västervik.

Längre tillbaka var tuberkulos en vanlig sjukdom i Sverige. I länet finns ett stort sanatorium i Målilla där tuberkulospatienter behandlades. I filmer och böcker med handlingen från tidigt 1900-tal så talas det ibland om ”lungsoten” som en fruktad sjukdom.

Numera är det tyst om tuberkulos. Några hundra fall om året upptäcks i Sverige. Tuberkulosen behandlas med antibiotika.

Hur fick vi bukt med sjukdomen?

– Det finns många förklaringar. En viktig är bättre boendestandard och en annan förändring i näringsintag, svarar Arsène Nzobandora.

Regionens smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin gick på onsdagen ut med ett allmänt brev på Västerviks gymnasiums hemsida, där hon berättar att en person på gymnasiet har insjuknat i en smittsam form av tuberkulos.
Regionens smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin gick på onsdagen ut med ett allmänt brev på Västerviks gymnasiums hemsida, där hon berättar att en person på gymnasiet har insjuknat i en smittsam form av tuberkulos.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!