Gymnasieelever nära att polisanmälas

Under tisdagen skickade skolledningen ut sms med information om polisanmälan om inte de som tagit studenten skulle återlämna sina skoldatorer i tid.

Alla elever lämnade inte in sina skoldatorer i och med studenten förra veckan.

Alla elever lämnade inte in sina skoldatorer i och med studenten förra veckan.

Foto: Robert Preusse

Västervik2019-06-20 06:00

Det var till följd av påbackning från Skolinspektionen som Västerviks Gymnasium under förra läsåret ändrade låneavtalet gällande uthyrning av skoldatorer till skolans elever. Kritiken från Skolinspektionen grundade sig i att gymnasiet reserverade sig för att ta betalt för reparation av lånedatorerna vid eventuell skada på dem orsakad av eleverna. Avtalet ersattes med ett lånedirektiv för uthyrning av datorerna där reparationskostnaden strukits, men även möjligheten att köpa ut sina använda skoldatorer efter färdig gymnasieexamen försvann. Någon som inte var nöjd med detta var Alice Andersson som förra veckan tog studenten från det estetiska programmet.

– När vi började ettan så var det tydligt att man skulle få möjlighet att köpa loss sin skoldator efter studenten, något som lät väldigt bra då många har planer för vidarestudier efter gymnasiet och då krävs det en bra dator, säger Alice.Alice berättar att hon och hennes klasskamrater motsatte sig det nya direktivet och försökte föra en dialog med skolledningen, en dialog som hon menar inte ledde till så mycket. I tisdags fick Alice ett sms från skolledningen på gymnasiet där det står att hon inte återlämnat sin skoldator och att om hon inte gör det före onsdag klockan 10:00 så kommer en polisanmälan göras. Alice känner sig upprörd över att skolan börjat med hotelser.

Varför lämnade du inte tillbaka datorn innan studenten?

– Jag och mina klasskamrater har inte signerat det nya dokumentet och menar på att det gamla avtalet fortfarande gäller. Att jag inte återlämnade innan skolavslutningen beror på att jag ville kunna köpa loss den, säger Alice.

Så här kommenterar gymnasiechef Jörgen Jonsson saken:

– Det avtal som tidigare fanns är inte giltigt då det enligt Skolinspektionen stred mot skollagen. Därför gäller de nya lånereglerna även de som tecknat det tidigare avtalet.

Jonsson berättar att skolledningen har fört dialog med de elever och föräldrar som motsatt sig det nya lånedirektivet så sent som förra veckan. Att eleverna på gymnasiet inte längre har möjlighet att köpa loss sin datorer när de slutat beror på att skolan vill kunna säkerställa att finns tillräckligt goda datorer till framtida elever. Jonsson meddelar att alla berörda datorer återlämnades under onsdagen och det därför inte blir aktuellt med någon polisanmälan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!