Gymnasieelever skriver motioner

Eleverna i årskurs två på Västerviks gymnasium fick under onsdagen chansen att påverka den kommunala politiken.

Syftet med motionsskrivardagen är att inspirera och informera gymnasieeleverna om demokrati.

Syftet med motionsskrivardagen är att inspirera och informera gymnasieeleverna om demokrati.

Foto: Karin Hertz

Västervik2018-10-25 22:00

Under onsdagen arrangerades Motionsskrivardagen för tredje året i rad på Västerviks gymnasium. Eleverna i årskurs två fick chansen att tillsammans med lokala politiker skriva egna motioner.

– Vi ser Motionsskrivardagen som en fantastisk möjlighet för elever att föra fram sina idéer och förslag. Det är viktigt för oss politiker att få kännedom om vad ungdomar brinner för och vill förändra, säger Dan Nilsson (S), ordförande i kommunfullmäktiges demokratiberedning, tillika kommunstyrelsens ordförande.

Syftet med dagen är att inspirera och informera ungdomarna om demokrati, och hur man kan få sin röst hörd i samhället. Alla motioner som skrevs kommer senare att ingå i en röstningsprocess, där totalt tio motioner kommer att väljas ut till vårens ungdomsdebatt i kommunfullmäktige.

– De senaste två åren har vi lyft ungdomsdebatten, både förarbetet innan debatten och vid debattens genomförande. Eleverna har fått stöttning hela vägen, från motionsskrivning till möjlighet till coachning för finslipning av argumenten i motionerna. Eleverna får även stöttning inför debatten i fullmäktige, säger Dan Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!