Gymnasieskolor välkomnar alla partier

I många gymnasieskolor runt om i landet debatteras det just nu om huruvida alla partier ska välkomnas in i skolsalarna eller inte. I Västervik är båda gymnasierna överens. - Alla politiska partier är välkomna, säger de.

Västervik2010-03-20 05:05

6 av 10 skolor öppnar upp för Sverige-demokraterna inför höstens val, visar en undersökning som Lärarnas Tidning har gjort. Vår tidning har pratat med företrädare för Västerviks två gymnasieskolor, och de är båda ense - alla partier är välkomna.
- Enda reservationen vi har är att det ska ske under ordnade former. Att vi till exempel anordnar debatter så att inget partis åsikter förblir oemotsagda, menar Ingemar Jeanlo, rektor på friskolan Östra Akademin.
Att inte tillåta exempelvis Sverigedemokraterna är inte aktuellt, menar Jeanlo.
- Det är ett demokratiskt land och så länge det inte gäller förtal eller hets mot folkgrupp så kan vi inte utesluta några partier. Annars skulle vi bedriva censur, säger han.

Politiska caféer
På Västerviks Gymnasium är resonemanget liknande. Ett samarbete med kommunens demokratiberedning utgör riktlinjerna för skolans principer, som går ut på att partier får anmäla sig till politiska caféer. En gång i månaden välkomnas de partier som anmäler sig in till skolan för att diskutera med elever, även där är alla partier välkomna.
- Rent lagligt tror jag inte att vi har någon möjlighet att utesluta något parti, menar Helene Ärleskog, lärare på samhällsprogrammet och ansvarig för den här typen av frågor på Västerviks Gymnasium.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om