Gymnasiet har ett bibliotek i världsklass

Västerviks gymnasium skolbibliotek rankas som i "Världsklass" av fackförbundet DIK. Det handlar om samarbete, säger Malin Paré, bibliotekarie.

Jenny Gustavsson, administrativ chef, och Malin Paré, bibliotekarie, säger att utmärkelsen är ett kvitto på att man arbetar på rätt sätt och åt rätt håll.

Jenny Gustavsson, administrativ chef, och Malin Paré, bibliotekarie, säger att utmärkelsen är ett kvitto på att man arbetar på rätt sätt och åt rätt håll.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2019-03-28 08:00

Biblioteket är ett av 64 skolbibliotek i landet som av fackförbundet DIK rankas som att vara i ”världsklass”. I år innebär det bland annat att man har ett engagerat fokus på kvalitetsarbetet i biblioteket.

Det kan låta torrt men för gymnasiets del handlar det om att man försöker integrera bibliotekets verksamhet i undervisningen, bland annat. Men också om att man sätter upp konkreta mål för verksamheten, som man sedan följer upp. Det är en viktig del i årets ranking. Det är första året som gymnasiet väljer att vara med.

Malin Paré och Jenny Gustavsson är två av dem som var med i arbetet kring ansökan.

– I dag är vi jättestolta. För oss är det ett kvitto på att vi arbetar på rätt sätt, säger Jenny Gustavsson som är administrativ chef på gymnasiet.

Malin Paré är bibliotekarie och en av fyra som är anställda på skolans bibliotek.

– Det är stort fokus på just samarbete. Ett projekt vi haft är att vi har tagit fram böcker om dystopier, som man sedan diskuterat i både svenska och naturvetenskap, när man pratat om hållbarhet.

Utöver det är det biblioteket som står bland annat för information om digitalisering av samhället, så kallad digital samhällskunskap.

– Vi har även fokus på ämnen som nätetik, hur algoritmer kan fungera, filterbubblor och källkritik. Det är ett nära samarbete med lärarkåren och det är viktigt och känns kul, säger Malin Paré.

– En sån här utmärkelse ger oss styrka att fortsätta ett lyckat arbete, säger Jenny Gustavsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!