Gymnasiet inför kameraövervakning

Västerviks gymnasium vill införa kameraövervakning för att höja säkerheten på skolan.

Gymnasiet ska övervakas av kameror. Foto: Ellinor Harrysson

Gymnasiet ska övervakas av kameror. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-04-17 18:15

De senaste åren har gymnasiet haft stora problem med skadegörelser och slagsmål mellan elever på skolan. Vid ett flertal tillfällen har vakter kallats in och patrullerat på skolan, och det är inte gratis.

- Om vi schemalägger över längre tid så kostar bevakningen 356 kronor per timme. Om det är stödinsatser som måste genomföras med kort varsel så kostar det 473 kronor per timme, har Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef i Västerviks kommun tidigare berättat.

Kameraövervakning

Gymnasiet är just nu under ombyggnad. När renoveringen är klar kommer skolan att ha ett nytt säkerhetssystem med kameraövervakning och passerkort.

- Vi har ju som många andra skolor i det här landet haft en situation med ökad oro och bråk inne på skolan och omkring vår skola. Då tänker vi att de här säkerhetsanordningarna med kameror, lås- och passersystem och id-kort är en del i det arbete vi måste göra, säger gymnasiechefen Jörgen Jonsson till P4 Kalmar.

- Sedan finns det ju ett annat säkerhetsfrämjande arbete som är viktigt också. Det handlar till exempel om förstärkt elevhälsa och heltidsmentorer som har kontakt med ungdomarna hela skoldagen på vissa program.

En enkät som Dagens Samhälle gjort visar att ungefär tre av fyra skolor i Sverige har skärpt säkerheten och ökat kontrollen under de senaste åren. De vanligaste åtgärderna är att man låser dörrar, har färre öppna entréer, inför passerkort och kameraövervakning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om