Gymnasiet visade digitala verktyg

Det gäller att hänga med i utvecklingen, inte minst om man jobbar med ungdomar. Västerviks Gymnasium har därför introducerat tre olika digitala verktyg för undervisning, men också dokumentation och kommunikation. Intresserade föräldrar hade i veckan möjlighet att ta del av nyheterna.

Mattias Darlin, Anders Peter och Mirja Larsson visade gymnasiets satsning på digitala verktyg. Foto: Åsa Thaberman

Mattias Darlin, Anders Peter och Mirja Larsson visade gymnasiets satsning på digitala verktyg. Foto: Åsa Thaberman

Foto:

Västervik2016-09-23 15:00

Världen blir allt mer digital, snart klarar man inte ett vanligt liv utan dator, ipad och smart telefon. Ungdomar lever kanske ännu mer i den digitala världen och det gäller för skolan att hänga med. Västerviks Gymnasium satsar nu mycket på digitalisering för att möta dagens krav och elevernas verklighet. Under veckan håller man föräldramöten där man visar tre digitala verktyg som skolan jobbar med.

3D-teknik

Anders Peter är lärare i naturvetenskaplig ämnen och visade programmet 3D Classroom som är ett komplement till undervisningen i till exempel biologi. Programmet använder animerade bilder, eleverna sitter med 3D-glasögon och kan får en mycket verklig bild av hur celler är uppbyggda eller hur hjärtat fungerar. Läraren kan zooma in, vrida och vända på bilden och bilderna verkar mycket realistiska.

– Det är ett riktigt trevligt program, istället för stillbilder på over head, säger Anders Peter.

3D Classroom är dyrt, men har blivit sponsrat av ett projekt i kommunen.

Digitala klassrum

Alla elever på gymnasiet får nu en egen dator till skolarbetet. Många lärare har börjat med digitala klassrum i GAFE, Google App For Education. Pedagogerna Mirja Larsson och Mattias Darlin visade på ett underhållande sätt hur ett digitalt klassrum kan fungera. Läraren lägger ut uppgifter i det digitala klassrummet och eleverna kan svara när som helst. Man har tillgång till arbetet så fort man är inloggad på sitt konto och det funkar även på mobil eller iPad. Eleven kan svara på uppgifter var som helst och läraren kan gå in och titta på elevens digitala dokument för att ge förslag på förbättringar.

– Vi kan även bjuda in föräldrar via mail, så de har bättre koll på hur det går för deras barn berättar Mirja Larsson.

GAFE ger tillgång till många olika digitala verktyg som kartor, kalkylblad, fotohantering och mycket mer, dessutom är det gratis.

– Det känns mycket intuitivt och väldigt enkelt, säger Mattias Darlin, som också visade portalen IST Lärande som används för dokumentation och kommunikation av elevernas prestationer.

– Det går fort i den digitala utvecklingen, det kommer mer i framtiden, men just nu fungerar det här väldigt bra!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om