Halka kan följa på tövädret

Det kan inte ha undgått särskilt många att det har snöat en hel del i kommunen. Under måndagen kom tövädret men redan under tisdagen blir det kallt igen.

Snöröjarna hade fullt upp under tidiga morgonen.

Snöröjarna hade fullt upp under tidiga morgonen.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2019-01-28 16:09

Söndagens snöande gjorde att kommunen och länet täcktes i flera centimeter snö. Kusten fick sin beskärda del men som oftast är fallet föll mer snö både i norra kommunen och inåt landet. I Odensvi föll runt åtta centimeter snö under söndagen och längdskidspårets 1.5 kilometersslinga planerades att öppna under måndagskvällen. I Gamleby föll ännu mer.

Det snöade ymnigt i stora delar av länet. Avgångar från Kalmar flygplats fick under söndagskvällen och måndagsmorgonen ställas in på grund av vädret.

Under måndagsmorgonen började det att töa och temperaturen i större delen av kommunen höll sig runt nollan och över, vilket gjorde snön tung för de som var tvungna att ta till skottning under morgontimmarna. Efterfrågan på snöskyfflar steg snabbt, vittnade handlare vid Ljungheden om.

Det blev rejält slirigt på vägarna. Under morgonen gick trafiken på E22 på vissa sträckor mycket långsamt.

Slasket ser ut att bli kortvarigt. Enligt SMHI:s prognos kommer det att frysa på igen. Det blir lite mer blygsamma minusgrader än de 39,3 minusgrader som Naimakka i norr mätte under natten till måndag.

Tisdagen ser enligt SMHI:s prognos ut att bjuda på torrt väder, med en eller några minusgrader. Det gör att det kan bli väldigt halt på sina ställen.

Kylan fortsätter och under natten till onsdag spår SMHI att det kan bli runt åtta minusgrader. Under torsdagen kan det bli milt igen, men där är prognosen mer osäker. Om den håller utlovas en liten mängd snö.

Yngve Karlsson, 83 år, från Gamleby, har inget emot att det kommer snö. Det lyser upp och blir fint, tycker han.
Yngve Karlsson, 83 år, från Gamleby, har inget emot att det kommer snö. Det lyser upp och blir fint, tycker han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!