Det är i stort sett ett storstadsproblem menar Jordbruksverket. Produkterna som säljs ska vara anslutna till ett godkänt retursystem, de ska gå att panta. Att retursystemet fungerar är viktigt för miljön.
En dryckesförpackning som inte går att panta kastas hellre i naturen än återlämnas till retursystemet. För landets djurbönder kan det ställa till oerhörda problem och för ett enskilt djur kan det få förödande konsekvenser.
– Ligger det en enda burk i en slåttervall eller i en betesvall är det stor risk att den kommer med i fodret när en hack hackar sönder fodret och burken i små små bitar. Bitarna är så små att de inte syns men kommer de ner i till exempel magen på en ko är det lika med en utdragen död, säger Mats Hugosson (C).
Han pekar på hur viktigt det är att burkar inte hamnar i naturen.
– Det är lika viktigt med plastförpackningar som inte pantas utan hamnar i haven.
Slog inte betesvall
Mats Hugosson berättar att under den tiden som han jobbade på Gamlebygymnasiet hände det att man inte slog betesvallar om man misstänkte att det fanns burkar i vallen.
– Det är ett jättearbete att skanna av ett helt fält. Det kunde gå så långt att vi fick plöja ner vallen istället.
Fusk eller okunskap
Det är jordbruksverket och kommunerna som ansvarar för kontrollen av att metallburkar och plastflaskor som säljs i Sverige också går att panta.
– Vi tror att den ökande försäljningen av produkter som inte går att panta i huvudsak beror på okunskap men det går inte att utesluta ett visst fusk. När det gäller okunskap så är det ofta de som startar nya butiker som inte känner till reglerna, vilket de är skyldiga att göra, säger Susanne Görsberg på Jordbruksverket.
Även konsumenter kan göra mycket då de kan vara uppmärksamma på vilka burkar och flaskor man köper.
– Stöter man på en produkt som inte går att panta kan man rapportera det till sin kommun eller till Jordbruksverket. Det är ofta mindre butiker vi hittar de burkar och plastflaskor som inte går att panta.