Programledare är Hanna Hellquist, känd bland annat från Morgonpasset i P3.
Så här beskrivs programmet i ett pressmeddelande från Sveriges Radio: ”I studion pratar Hanna och Lasse bland annat om hur man slutar älta, vad man ska med ångest till och hur bedövande ensamhet kan kännas i en tid där många lever stora delar av sitt liv på sociala medier.”
Enligt Folkhälsomyndigheten är psykisk ohälsa bland unga ett ökande problem, något som radiokanalen nu alltså tagit fasta på.
Den nya podden heter kort och gott P3 Psykologen och det första avsnittet släpptes den 2 september.
Programledare är Hanna Hellquist, känd bland annat från Morgonpasset i P3.
Upplägget för programmet kommer att vara ungefär likadant som i P1 men med den skillnaden att de terapeutiska lyssnarsamtalen följs av ytterligare ett samtal – då mellan journalisten Hanna Hellquist och psykologen Lars Övling. Tillsammans ska de dyka in i samhällsproblemet med ungas psykiska ohälsa och prata om fenomen som har direkt koppling till det som lyssnarna själva ringer in och pratar om.
– Det här blir ett test. Vi vet ännu inte om det är ett bra format för målgruppen. Men jag hoppas det, säger Lars Övling som sitter i bilen på väg mot Stockholm när vi når honom över telefon.
Det bygger på att de unga vill dela med sig av sina erfarenheter och upplevelser i radion, poängterar han.
– Man har möjlighet att välja om man vill vara anonym eller använda sitt riktiga namn när man medverkar. Det finns också möjlighet att ta del av programmet i förväg, säger han och fortsätter:
– Jag hoppas att P3:s publik ska kunna känna ett värde i att lyssna på, och kanske känna igen sig i, andras berättelser.