Att vara grottforskare, speleolog, är ingen dans på rosor. I alla fall inte när det handlar om vattenfyllda grottsystem i nordvästra Jämtland.
- Utmaningen är att göra det på ett säkert sätt, säger Markus Nord. Vattnet är nollgradigt och det är lätt att andningsmunstycket fryser. Men vintern är den enda årstiden det går att genomföra den här forskningen. Sommartid är det allt för strömt för att ta sig in i grottan som mynnar ut i botten av Dolinsjön.
Lång dykerfarenhet
Markus Nord jobbar som Östersjöguide på Naturum vid Kulbacken i Västervik. Sedan många år tillbaka ägnar han fritiden åt grottforskning.
- Jag har alltid varit fascinerad av vatten och dykning. När jag var 19 år tog jag dykcertifikat och har jobbat som dykguide och undervattensfilmare i Thailand. Det var där jag upptäckte hur spännande det är att utforska grottor.
- Efter det har jag provat att dyka i vattenfyllda gruvor i Dalarna under flera år innan jag 2008 blev inbjuden att delta i Expedition Bjurälven.
Han deltar i unik grottforskning
Efter att ha tagit sig fram 500 meter i trånga vattenfyllda grottgångar upptäckte Markus Nord och Stefan Barth "Regnsalen" för ett år sedan. En upptäckt som gav genomslag i media över hela världen.- Det var eufori och en ofattbar glädje. Nu ska vi snart dit igen för att fortsätta Expedition Bjurälven.
Markus Nords dykkamrat Stefan Barth på väg mot de nya torra delarna. Foto: Markus Nord/Expedition Bjurälven
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!