Han donerar 50000 till sin arbetsplats

Länsmuseichefen Örjan Molander, med rötter i Västervik, donerar 50 000 kronor till sin arbetsplats, Kalmar läns museum.

Örjan Molander är chef för Kalmar läns museum.

Örjan Molander är chef för Kalmar läns museum.

Foto: Andreas Johansson/arkiv

Västervik2019-07-29 13:00

Barometern/OT var först med att berätta om den annorlunda donationen. Till oss säger han att det här är något som han har funderat på ett tag.

– Jag har tänkt länge att det borde gå att hitta mer privat finansiering till kulturarvsverksamhet.

För Örjan Molander själv hänger donationen också ihop med ett jubileum av mer privat karaktär: den 1 augusti har han jobbat på länsmuseet i 25 år.

Redan i dag får Kalmar läns museum pengar från ett antal olika håll. Av den totala omsättningen på 67 miljoner kronor per år står de officiella anslagen – från stat, kommun och region – bara för 45 procent.

Molanders bild är att det är många som skulle vilja skänka pengar, så att museet kan få en bättre verksamhet.

– Jag har varit i kontakt med finansiärer, men det har varit svårt att få någon att bli den första med att skänka. Då insåg jag att denna någon antagligen fick bli jag själv, säger han.

Beloppet som han donerar, 50 000 kronor, ska ses som en första grundplåt till en förhoppningsvis betydligt större summa. Tanken är nämligen att man ska bygga upp ett rejält kapital och sedan använda avkastningen till olika projekt, sådana extragrejer som museet inte har råd med annars.

Nu är det upp till styrelsen för länsmuseet att bestämma hur pengarna ska förvaltas. Molanders avsikt är inte att det ska vara en fond som man kan ansöka om bidrag från, utan att medlen ska gå till museets skiftande verksamhet i länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om