Han har Barcelona som hemmaplan

Är du sugen på att bo en längre tid i ett varmt land? En som gjorde slag i saken är André Thaberman från Västervik som flyttade till Barcelona som 19-åring. Nu har han bott där i över två år och berättar om livet i den Katalanska huvudstaden.

André Thaberman jobbar som kundtjänst åt svenska företag, men kontoret ligger i Barcelona. Foto: Åsa Thaberman

André Thaberman jobbar som kundtjänst åt svenska företag, men kontoret ligger i Barcelona. Foto: Åsa Thaberman

Foto:

Västervik2016-05-30 18:00

Barcelona är ett populärt semestermål för många, staden har det mesta för en bra semester, skönt väder, en härlig strand, massor av restauranger och shopping. André Thaberman hade varit på skolresa till Barcelona och upptäckt att det även var en stad som hade en stark skateboardkultur, något som låg honom varmt om hjärtat. Våren 2014 sökte han, mest på skoj, ett jobb på ett svenskt företag i Barcelona och till sin stora förvåning och förtjusning blev han erbjuden att börja inom en månad. Med en stor resväska och två skateboardar lämnade han som 19-åring Västervik för att helt ensam resa till Barcelona.

– Det är det bästa jag har gjort! Eftersom jag inte kände någon så lärde jag känna massor av människor. Det var lärorikt också, jag flyttade direkt hemifrån och fick lösa alla problem själv, berättar André Thaberman.

Delar lägenhet

Första tiden bodde han på vandrarhem, en tid hyrde han ett rum i en lägenhet, men efter några månader fick han och två arbetskamrater tag i en liten lägenhet i centrala Barcelona ett stenkast från Las Ramblas. De bodde på 7:e våningen i ett gammalt hus med en populär nattklubb på gatan nedanför, livet var inte så lugnt då, men väldigt roligt.

–Vi hade rätt att hälla vatten från vår balkong ner på gatan om det var för stökigt, säger han med ett illmarigt leende.

Nu har killarna flyttat ut till ett lugnare område där de delar en lite större lägenhet med terrass.

– Det är det enda som har varit svårt, att förstå avtal och regler som gäller lägenheten, allt som rör bankkontakter, att bli registrerad och få arbetstillstånd i Spanien har jobbet skött berättar André Thaberman.

Vad jobbar du med?

– Jag jobbar som kundtjänst åt stora svenska företag, så jag svarar i telefon eller chattar och hjälper folk att lösa problem.

På kontoret jobbar 150 svenskar, och det finns många svenska callcenters i Barcelona. Medelåldern, liksom lönerna är låga, men det är inte för att tjäna pengar man jobbar i Barcelona, mer för att få leva i en spännande storstad.

– Bara vädret gör en gladare här! Mentaliteten är annorlunda också, folk är mer öppna och det är väldigt sällan bråk på barer och nattklubbar som det kan vara i Sverige, säger André Thaberman.

Manjana

Att det är en annan kultur har både för- och nackdelar. Saker och ting är inte lika organiserade och smidiga som i Sverige, allt tar längre tid.

– Hela manjanagrejen, man tar siesta, man gör inte mer än man måste här. Vi fick fel på avloppet i lägenheten och det tog en vecka innan vi fick det fixat.

Längtar du till Sverige?

– Både ja och nej! Jag saknar smidigheten i Sverige, att allt är uppstyrt. Om jag anger mitt personnummer i Sverige så ordnas allt direkt, så är det inte här. Det är en annan mentalitet i Sverige, allt är mycket striktare, det är både bra och dåligt.

– Jag saknar även den svenska standarden på bostäder, lägenheter här har en väldigt låg standard och på vintern kan det bli ganska kallt.

Lägenheten i Via Julia, där killarna bor är liten och murrig, inget verkar vara renoverat sedan 70-talet, tvättmaskinen står i ett hörn i det minimala köket, det är gasspis och väldigt trångt och slitet. Men det är ett trevligt och lummigt område som är högt beläget och från terrassen ser man faktiskt Medelhavet på långt håll.

Fördelarna väger upp nackdelarna.

– Mest av allt saknar jag svenskt lösgodis och svensk pizza. Och alla mina kompisar i Västervik förstås.

Framtidstankar

Hur framtiden blir är oklart. Nyhetens behag har gått över och det blir vardag även i Barcelona. Många svenska ungdomar jobbar här i några år och flyttar hem och stadgar sig.

– Jag är sugen på att bo i ett engelskspråkigt land och lära mig perfekt engelska, säger André Thaberman, men jag blir kvar här över sommaren, det är den bästa tiden, det är många spännande musikevent, roliga festivaler och så kan man ju kan hänga på stranden.

– Och så ska jag väl åka hem till Västervik någon vecka i sommar också och träffa kompisar och gå på festival.

Många svenska ungdomar bor ett par år i Barcelona, André Thaberman är en av dem.
Många svenska ungdomar bor ett par år i Barcelona, André Thaberman är en av dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om