Han räddade europas största uggla – på väg till jobbet

Man kan anta att det var ett annorlunda samtal som Joakim Karlssons chef tog emot 05.30 en morgon förra veckan: ”Du… Jag har en berguv i baksätet”.

När Joakim Karlsson omhändertog berguven höll den sig lugn. "Men jag visste att jag skulle akta mig för klorna", berättar han.

När Joakim Karlsson omhändertog berguven höll den sig lugn. "Men jag visste att jag skulle akta mig för klorna", berättar han.

Foto: Privat

Västervik2021-03-15 19:00

Joakim Karlsson var på väg till jobbet. Vid sidan av vägen, på en plats i södra kommundelen, fick han plötsligt se något. När han backat tillbaka såg han att det var en berguv, som inte flög iväg när han kom närmare. Troligtvis hade uven krockat med en bil.

– Jag tror att djur känner av om det är bra eller dåliga människor som handskas med dom, säger Karlsson, som beskriver sitt djurintresse som livslångt. 

När han för några år sedan flyttade till ett nytt hus var han inte sen med att sätta upp uggleholkar – för kattugglor – i närheten. Hittills har två kullar med kattugglor från holken kunnat ringmärkas.

– Ugglor är en stor grej för mig, dom är lite mystiska, sitter och hoar på kvällarna… Dom är speciella helt enkelt, skrattar han. 

undefined
Berguven har varit fridlyst i Sverige sedan 1950. Sveriges Lantbruksuniversitet skriver att "inhemsk och utländsk illegal handel med ägg, skinn och levande djur är också ett hot inom vissa områden."

När han stannat bilen med varningsblinkers hämtade han vinterjackan och la om berguven, för att sedan placera fågeln i baksätet.

– Det är helt otroligt att man skulle hitta en berguv på väg till jobbet. Det är Europas största uggla. De väger mellan två och fyra kilo och kan ha en vingspann på 1,8 meter… Så jag visste att jag skulle passa mig för klorna, berättar han. 

Chefen då?

– Han tyckte att det var självklart att jag skulle åka hem med uven, berättar Karlsson. 

Sagt och gjort – uven fick följa med hem till Karlsson. Han kontaktade Kent Gullquist och Lars-Gunnar Nilsson som är lokala kontakter för Vilthjälpen i Oskarshamn för tips, och placerade uven i en stor kaninbur i ett mörkt utrymme. 

undefined
När Joakim Karlsson omhändertog berguven höll den sig lugn. "Men jag visste att jag skulle akta mig för klorna", berättar han.

Privatpersoner får omhänderta skadade djur i 48 timmar. Sedan måste djuret lämnas till viltrehabiliterare med godkänd anläggning, enligt länsstyrelsens hemsida. 

– Det bästa är ju om de kan släppas tillbaka så fort som möjligt. Det kan ju vara som med en vanlig sparv som flyger in i ett fönster, då får dom en hjärnskakning och behöver återhämta sig innan de kan flyga vidare, säger Karlsson. 

Tillsammans med sambon, som lägligt nog är sjuksköterska, spolade de rent berguvens svullna öga från blod och grus.

– På kvällen var han lite hängig, men dagen efter verkade han piggare. När Kent och Lars-Gunnar kom och vi lyfte ut honom började han röra på sig lite mer och tittade med båda ögonen, det var riktigt kul att se. När de bar bort honom, för att ta med honom till Oskarshamn, fick vi ögonkontakt. Det var en jädra känsla, berättar Karlsson.  

Ugglan är på bättringsvägen, och har börjat hoa i sin bur i Oskarshamn. Karlsson ska få vara med när ugglan släpps ut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!