Vi har tidigare berättat att Kalmar tingsrätt av besparingsskäl kommer att dra ner på antalet förhandlingar vid tingsstället i Västervik i år.
Beskedet har väckt starka reaktioner, bland annat från politiskt håll.
En annan som har reagerat på tingsrättens beslut är den tidigare polisen Raymond Gustavsson från Gamleby, som är vittnesstöd vid förhandlingarna i Västervik. Han och ytterligare två personer tar hand om eventuella vittnen, som har kallats till en förhandling.
– Det är många som aldrig har varit där innan. Vi har ett eget rum, där vi pratar med dem. En del kan känna olust att vittna, särskilt om det finns en hotbild, säger Raymond.
När nu fler förhandlingar ska hållas i Kalmar, ser han en risk att det blir färre människor som vill ställa upp och vittna, eftersom de får vara beredda på att avsätta en hel dag för detta, oavsett om de åker bil eller reser kollektivt.
– Jag förstår om de drar sig för det. Det blir ju minst en heldag, säger Raymond Gustavsson.
Han ser också en risk för fler inställda förhandlingar, eftersom det kan ta tid ibland att hitta den misstänkte, om personen inte kommer självmant till förhandlingen. Är det i Västervik, går det kanske att hinna ändå, men inte om man först ska leta rätt på "boven" och dessutom åka ner till Kalmar sedan.
Raymond funderar också över miljöaspekten, när antalet resor ökar. Såväl vittnen som målsägande och tilltalade får åka mer, liksom nämndemännen.
– Samhällsekonomiskt är det helt fel, säger han.
När det gäller vittnesstöden, jobbar de ideellt och får bara milersättning, men där tror Raymond att vittnesstöd från Kalmar kommer att anlitas i stället.
När tingsstället i Oskarshamn lades ner, trodde han att det skulle bli fler förhandlingar i Västervik, men så blir det ju inte nu. I stället ser han en risk för ytterligare centralisering till Kalmar: att den här neddragningen är första steget till en nedläggning i Västervik.
Det tycker han rimmar illa med devisen att "Hela Sverige ska leva".
Tingsstället i Västervik stod klart för bara nio år sedan. Av säkerhetsskäl valdes andra våningen.
Nu talas det redan om att nya säkerhetskrav på sikt kan kräva investeringar i lokalerna, alternativt nedläggning av hela tingsstället.