Han vill göra Östersjön till valfråga

Centerpartisten Erik Ciardi vill lyfta Östersjöfrågorna i EU-valet.

Erik Ciardi (C) besökte gymnasiet på torsdagen.

Erik Ciardi (C) besökte gymnasiet på torsdagen.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-05-10 12:15

Ciardi som är en av partiets kandidater till EU-valet ska delta i ett lokalt partiarrangmang på lördag. Tillsammans med tjänstemannen Christer Hermansson ska man besöka Flatvarp och få en visning av hur området ser ut nio månader efter oljeutsläppet.

I ett pressmeddelande skriver Ciardi tillsammans med riksdagsmannen Anders Åkesson att det uppstod "onödigt stora skador i och med en vad vi uppfattar som otydlig ansvarsfördelning." De hänvisar till ett annat oljeutsläpp i Oskarshamn, som skedde ett år tidigare. Den gången drog Statens haverikommission slutsaten att berörda myndigheter och organisationer borde träffas för att säkerställa att det finns en samsyn kring roll- och ansvarsfördelningen vid sjöolyckor.

I fallet med Flatvarp är haverikommissionens arbete inte färdigt.

Centerpartisterna vill dock veta vad den svenska regeringen gjort för att slutsatserna som drogs i Oskarshamnsfallet förverkligats.

– Det är kanske främst en nationell fråga, men det finns ju EU-aspekter också, säger Erik Ciardi.

Han nämner att han tidigare skrivit en debattartikel tillsammans med en annan EU-kandidat om torskfisket. Många av de frågor som rör Östersjöns miljö kräver överenskommelser över nationsgränserna.

– Det kanske skulle behövas en EU-kommissionär för Östersjöfrågor, säger han.

På torsdagen var Ciardi en av deltagarna när gymnasiet arrangerade EU-debatter. Den minnesgode vet att Ciardi har Västerviksanknytning. Under något år arbetade han som kultursekreterare på Västerviks kommun. Han återfinns på plats 14 på Centerpartis valsedel.

Erik Ciardi (C).
Erik Ciardi (C).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!