Barn- och utbildningsnämnden har nyligen lämnat sin verksamhetsberättelse för 2016. Nämndens ordförande Gunnar Jansson (S) anser att man har klarat uppdraget bra utifrån de förutsättningar som finns.
– Men vi saknar fortfarande lärare.
Bristen på lärare kommer att vara en utmaning även under 2017.
– Det är något som vi kommer att fokusera och jobba med. Det handlar både om att våra medarbetare ska känna att de gör ett gott jobb i vår verksamhet och att vi kan rekrytera, säger Magnus Bengtsson.
Dilemma
Han menar att dilemmat är att det behövs fler utbildade lärare i hela landet. Något som även utbildningsminister Gustav Fridolin lyfte under sitt besök i Västervik tidigare i år.
– Förskolan och skolan är otroligt viktiga och det finns inget annat val än att klara målen. Vi jobbar hela tiden för att hitta nya sätt att rekrytera och att beskriva vår verksamhet.
Hur många behöriga lärare saknas?
– Det kan vi inte svara på, det förändrar sig. Givetvis hade vi velat hitta fler lärare, men våra rektorer och förskolechefer har ändå gjort ett väldigt bra jobb, säger Magnus Bengtsson.
Vid höstterminstarten såg det något bättre ut än vad det gjorde året innan, säger Gunnar Jansson. Men vi har fortfarande en utmaning i minst tio år.
"En konkurrenssituation"
Magnus Bengtsson menar att lärarbristen är en nationell fråga som måste tas på allvar.
– Det är många yrkesgrupper som har behov av att anställa, så det är absolut en konkurrenssituation.
Gunnar Jansson säger att kommunen gör vad de kan för att attrahera lärare.
– Man försöker visa upp sig och har kontakt med de som studerar för att knyta kontakter. Vi vill gärna att studerande gör sin VFU (verksamhetsförlagd utbildning) i Västervik.
Magnus Bengtsson påminner om det viktiga arbetet som sker i skolan varje dag, när han sammanfattar verksamhetsberättelsen för 2016.
– Vi kan vara stolta över mycket som har hänt i förskolan och skolan under året. Det sker små och stora underverk varje dag. Det är viktigt att inte glömma det.