Det är organisationen Krav som utifrån Jordbruksverkets statistik har uppmärksammat att allt fler lantbrukare valt att använda sina åkermarker för ekologisk odling eller uppfödning. År 2018 användes det 20 060 hektar för ekologisk produktion i Kalmar län, varav 5 139 hektar i Västerviks kommun. Ser man på en tio års period så har det ekologiska jordbruket ökat med en 37 procent i länet men en 138 procentig ökning i kommunen under samma period.
För att få bli certifierad för en ekologisk produktion krävs det en omställning från det klassiska jordbruket. Direktiven är satta på EU-nivå och det kan ta upp mot två är att ställa om sin produktion från konventionell till ekologisk. Bland annat ställs det krav på att du inte blandar en ekologisk produktion med en konventionell om det finns risk för att grödorna förväxlas. När det kommer till ekologisk djuruppfödning så ska man inte ha samma djurart vid en ekologisk och konventionell produktion samtidigt som att det ställs högre krav på djurens foder. Vid ekologisk produktion är det även viktigt att tänka på att man inte får använda kemiska bekämpningsmedel eller genetiskt modifierade organismer. Följer man de direktiv som finns så är det möjligt att ansöka om att få sin produktion EU-märkt.
Håkan Lundgren, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbunds region sydost, tror att den ekologiska produktionen kommer att fortsätta att öka.
– Det har hänt mycket de senaste tio åren. Sen att den ekologiska produktionen ökat, och kommer att fortsätta att öka, beror på en växande efterfrågan på ekologiska varor från konsumenterna, säger Håkan Lundgren. Han ser att det finns olika fördelar med den ekologiska produktionen, men även en del nackdelar.
– Förra sommarens torra väder ledde till en svårare situation för de ekologiska lantbrukarna där de hade det tufft att få fram rätt typ av foder till djuren, säger han.
Håkan Lundgren poängterar att den ekologiska produktionen fortfarande utgör en liten del av den totala lantbruksproduktionen i Sverige och att det konventionella lantbruket också är något att vara stolt över.
– Helst skulle jag vilja se en kombination av det ekologiska och konventionella jordbruket då de båda metoderna har klara fördelar man kan dra nytta av, säger han.
Att driva ett ekologiskt jordbruk ställer högre krav på jordbrukaren.
– Det krävs rätt man eller kvinna för att klara av det, säger Håkan Lundgren.