Här är utbildningarna med störst jobbchanser

Förskollärare, ingenjör eller röntgensjuksköterska är några av yrkena på högskolenivå där det är lättast att få jobb om fem år. Det visar en prognos från Arbetsförmedlingen.

Foto: Ellinor Harrysson

Västervik2018-04-10 17:00

Många av de som söker in till högskolor och universitet kommer att ha goda chanser till jobb efter examen.
Det gäller särskilt den som läser till ett yrke inom teknik, vård eller pedagogik.

Den 16 april är sista ansökningsdagen till höstens utbildningar och Arbetsförmedlingens prognoser visar att högutbildade kommer vara fortsatt eftertraktade på arbetsmarknaden.
– Med en avslutad högskoleutbildning har man i de flesta fall goda jobbmöjligheter. Detta gäller både nu och på längre sikt, även den dag konjunkturen väder nedåt, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.
På listan över yrken med bäst chanser till jobb på fem års sikt finns bland annat olika läraryrken, IT-yrken, vårdyrken och ingenjörsyrken.
– Det är förstås viktigt att läsa något som man är intresserad av, men det är också bra att titta på våra prognoser som visar var jobben finns på lite längre sikt. Då får man en bra bild av vad som väntar när man är klar med sin utbildning, säger Annelie Almérus.

Yrken på högskolenivå där det väntas vara svårare att få jobb om fem år är banktjänsteman, fotografer, informatörer och journalister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om