Den 15 oktober är sista ansökningsdag till utbildningar och kurser på högskolor och universitet som startar vårterminen 2019.
Arbetsförmedlingens prognoser indikerar att många högutbildade kommer att vara fortsatt eftertraktade på arbetsmarknaden.
"Efterfrågan på utbildad arbetskraft är mycket stor och med en avslutad högskoleutbildning har man i de allra flesta fall lätt att få jobb. Det gäller både i dag och på längre sikt", säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.
På listan över yrken på högskolenivå där man har störst chans till jobb på fem års sikt finns till exempel olika läraryrken, IT-yrken, vårdyrken och ingenjörsyrken.
"En utbildning som leder till ett tydligt yrke gör det oftast lättare att få jobb", säger Annelie Almérus.
Yrken på högskolenivå där det är lättast att få jobb om fem år (i riket): civilingenjörsyrken inom elektronik, förskollärare, grundutbildade sjuksköterskor, ingenjörer och tekniker inom bygg och anläggning, läkare, lärare i yrkesämnen, mjukvaru- och systemutvecklare, röntgensjuksköterskor, specialistsjuksköterskor inom akut hälso- och sjukvård, speciallärare och specialpedagoger.
Yrken på högskolenivå där det är svårare att få jobb om fem år (i riket): banktjänsteman, chefssekreterare och VD-assistenter, finansanalytiker och investeringsrådgivare, fotografer, grafiska formgivare, informatörer, kommunikatörer och PR-specialister, journalister, musiker, sångare och kompositörer.
Den som står i valet och kvalet kan hitta fakta och tips på Arbetsförmedlingens yrkesguide: www.arbetsformedlingen.se/yrkesguiden.
Källa: Arbetsförmedlingen