Här betar framtidens travstjärnor

Ett 40-tal ston med föl betar i höstsolen på Torsfalls gård utanför Gladhammar. Här bedriver Stall Gustafsberg uppfödning av varmblodiga travhästar sedan tolv år tillbaka. En bransch som haft det lite motigt men där det nu ser ljusare ut.

Foto:

Västervik2016-10-03 18:00

Roger Gustafsson är nyligen hemkommen från kriterieauktionen på Solvalla för ettåringar. Och han är nöjd.

Den dyraste ettåringen på hela auktionen, med prislappen 750 000 kronor exklusive moms, kommer från Stall Gustafsberg.

– Det är riktigt kul. Även om jag inte äger hästen är det bra för företaget att kunna visa att vi tagit fram ett sånt fint föl.

Tidigt hästintresse

Att det blev just travhästar som Roger Gustafsson skulle ägna alla dygnets vakna timmar åt kan kännas lite förvånande. Uppväxten i Vimmerby hade inget med hästar att göra, ingen i familjen var djurintresserad.

– Men jag har alltid gillat hästar, köpte min första egna häst efter lumpen och flyttade så småningom till Grinderum utanför Frödinge. Där satsade min dåvarande flickvän och jag på uppfödning av ridhästar, samtidigt som jag arbetade som lastbilschaufför.

Men ridhästarna gav ingen inkomst att tala om, det gjorde däremot det travföl hans kompis födde upp och sålde.

– Då ändrade vi inriktning, köpte tre travston för avel och startade företaget Stall Gustafsberg 1991.

Satsade på egen gård

Intresset växte och i slutet av 1990-talet tog Roger Gustafsson anställning som stuterichef på Stuteri Hornline utanför Västervik.

– 2004 fick jag ett erbjudande att arrendera Torsfall. En gård med 80 hektar bete på sandjord som lämpade sig mycket bra för hästuppfödning.

Nytt stall med 28 boxplatser byggdes, och fem olika avdelningar för lösdrift.

– Boxarna används i huvudsak under fölningsperioden, hästarna går annars i lösdrift året om. Det är ett ganska vanligt system när det gäller unghästar eftersom det ger sunda och friska hästar, med starka ben och ligament.

Lämnas in för avel

Roger Gustafsson säger att han föder upp ”elitidrottare”. De här ystra fölen, som går med sina mammor tills de är sex månader, som springer i flock med andra gängliga och busiga tonåringar, de säljs som ettåringar för att tränas till travhästar. Deras gener är korsningar av duktiga travare, ett avancerat avelsarbete där sperma beställs frusen från utländska hingstar, eller kommer kyld från avelshingstar i Sverige.

– Verksamheten bygger på att andra har sina hästar här. Just nu har jag 35 till 40 ston, varav tre är mina egna. Stona lämnas här efter avslutad tävlingsverksamhet. Sedan tar jag han om det kunden vill ha.

Övervakning och larm

Ett avelsår börjar i april och håller på till mitten av augusti. Det börjar med betäckning, då sperman insemineras, sedan kontrolleras stoet med ultraljud efter 15, 16 dygn. Är hon inte dräktig insemineras hon igen, annars ytterligare ett ultraljud efter 30 dygn för att kontrollera att fosterutvecklingen inte stannat av. Och ännu ett ultraljud efter 60 dygn.

– Under fölperioden, från början av mars till mitten av juli, får sömnen stå åt sidan, då är det dygnet runt som gäller. Stona har kameraövervakning och larm. Ligger de ner längre än 30 sekunder går larmet. Ligger ett föl fel så hinner jag åtgärda det.

Efter sex månader skiljs sto och föl. Vid det laget är stoet långt gången i en ny dräktighet.

– Ett sto ger i snitt tio, tolv föl under sin avelskarriär.

Fölen går sedan i egna grupper tills de säljs som ettåringar till travtränare. Hos Stall Gustafsberg föds det cirka 30 föl per år.

– Vi sköter även inseminering och uppstallning av alla ston här, inte bara travston.

I en mindre hage går Quarcio du Chene. En 13-årig hingst som under sin travkarriär tränades och kördes av Björn Goop. Hingsten har tidigare stått på Salsbro stuteri, men är nu kontrakterad på ett år genom Raz Management, ett bolag som managerar hingstar och där Roger Gustafsson är delägare.

Mer pengar till sporten

– Vi kommer använda honom i avel här, men även boka honom över hela Sverige.
Roger Gustafsson säger att det har varit några tunga år inom travsporten, men att han nu ser ljust på framtiden.

– Prispengarna har inte följt med i prisutvecklingen, men nu ska förbundet skjuta till mer pengar. Jag kommer fortsätta. Har svårt att tänka mig vad jag skulle göra annars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om