Angelica Katsanidou är socialdemokratiskt landstingsråd med inriktning mot personalfrågor.
Moderaternas mest framskjutna politiker heter Malin Sjölander. Lägg därtill att Elin Landerdahl har en post som politisk sekreterare i samma parti – en bra befattning om man vill komma i fråga för tyngre uppdrag längre fram.
Centerpartiets främsta Västervikspolitiker i regionpolitiken heter Christel Alvarsson, och Kristdemokraternas motsvarighet heter Maud Ärlebrant.
När vi för några veckor sedan tittade på jämställdheten i Västerviks kommunpolitik så var trenden att ju högre upp i makthierarkin som man kom ju större var andelen män.
Samma trend kan man se i regionen också. De flesta ordförande i nämnder och beredningar är män, men av 15 regionråd är sex kvinnor. Om man däremot tittar på de politiker som kommer från Västervik så dominerar kvinnorna: Två av två regionråd, och tre av fyra ledamöter i landstingsstyrelsen.
Det handlar inte bara om att det är kvinnliga politiker som visats förtroende från sina partier. Bland de tio regionpolitiker som fått flest personkryss är sex kvinnor. Topp tre är: Malin Sjölander (S), Angelica Katsanidou (S) och Lena Segerberg (S).
Är det bara en slump att de kvinnliga politikerna från Västerviks kommun nått mer framskjutna positioner i landstingspolitiken än i kommunpolitiken?
– Det är oerhört svårt att svara på, säger Angelica Katsanidou.
– Jag vill påstå att det är en kombination av tur och hårt arbete, säger Malin Sjölander.
Båda kommer från partier som berömmer sig av att ha jämställda valsedlar. Det är dock ingen garanti för att det efter valet kommer att finnas hälften kvinnor på de högsta positionerna. I Angelica Katsanidous parti finns dock en tradition av kvinnliga landstingsråd:
– Vi har haft Gerd Dahl och Lena Segerberg. Det är klart att det är viktigt med förebilder. Jag tror att det är bra att yngre kvinnor kan se att för att bli politiker behöver man inte vara 50-årig man med utflugna barn och hemmafru, säger Angelica Katsanidou.
Moderaterna har inte samma tradition bakåt av kvinnliga landstingsråd från kommunen, däremot hoppas Malin Sjölander att hon kan inspirera andra.
– Som ledare tycker jag att jag har en skyldighet att vara mentor för andra. Jag kommer till exempel att delta vid två pass i en utbildning för kvinnliga moderata politiker i Smålandsregionen. Där ska jag prata om sjukvårdsfrågor och politikutveckling.
Till sist: Vi har gått igenom jämställdheten i Västervikspolitiken på kommunal och regional nivå i två artiklar. Att summera riksdagsvalet går snabbt. I och med att Gudrun Brunegård ersätter Jimmy Loord som riksdagsman för KD så kommer tre av sju riksdagsledamöter från länet att vara kvinnor. Därmot var det länge sedan Västerviks kommun hade en kvinnlig riksdagsledamot. Senast det hände var mellan 1979 och 1991, när Ewy Möller satt i riksdagen för moderaterna.