Här finns plats för fler odlare

Kristinedal är Västerviks näst största koloniområde. Just nu finns tre lediga lotter, för den som är sugen på att odla sin egen mat.

Grönkålen är härdig och klarar av att övervintra utomhus.

Grönkålen är härdig och klarar av att övervintra utomhus.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2019-02-28 08:00

Den riktiga, varma våren ligger fortfarande framför oss, men så snart solen börjar värma så smått, kliar det snart i fingrarna på alla som gillar att odla.

Även om det är för blött och kallt att börja fixa med något utomhus, är det många som passar på att peta ner lite frön i jorden inomhus. Vissa grödor har lång utvecklingstid, så då gäller det att sätta igång i tid.

Jan-Olov Persson, Linnéa Jéansson och Amanda Jönsson har kolonilotter i områdena Kulbacken och Kristinedal. Kulbacken har inga lediga lotter nu, och inte heller Ingaborg, men Kristinedal har tre och Skördelyckan en. I det sistnämnda fallet kan den dock vara på väg att bli upptagen.

Amanda, som snart fyller 30 år, får representera den yngre generationen av kolonister. Hon är uppväxt på en bondgård och säger att det föll sig naturligt att skaffa kolonilott, när hon bodde i lägenhet.

Sedan i höstas bor hon i hus i Gunnebo, men hon har kvar sin kolonilott, eftersom hon uppskattar att få lite miljöombyte då och då.

Att ägna sig åt odling på en kolonilott är både socialt och avstressande. Amanda tycker att det kan vara ren terapi att få komma ut och rensa ogräs. Sedan är det ju inte heller fel att man kan få med sig goda saker hem att äta.

För Linnéa är det just detta som är det primära med att vara kolonist: att man vet vad man stoppar i sig. Därför odlar hon mest för att äta.

– Det är bönor, sallad, tomater, lök, bär, plommon, äpple. Potatis har jag också, säger hon.

Amanda sår egna tomater och tycker mycket om rödbetor.

– Och lök. Jag har massor av lök: gul lök, röd lök, silverlök och vitlök.

Just vitlök är något som även Jan-Olov satsar mycket på, men han är noga med att inte sätta den för tidigt på hösten, för då kommer den upp för snabbt nästa år.

I övrigt har han bland annat äppleträd, havtorn, aronia och jordgubbar.

– Sedan är det framförallt vilda blommor till insekterna, säger han.

Att värna om bin och fjärilar ligger många kolonister varmt om hjärtat. Under den torra sommaren i fjol var det många som satte ut fat med vatten åt dem att dricka. Man kan också hjälpa dem genom att sätta upp vildbiholkar och insektshotell. Och förstås odla blommor som de tycker om eller behöver för att kunna föröka sig. Oregano, nässlor, lavendel, klöver, gurkört och lammöron är några sådana exempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om