Här ligger ingen begravd

Det finns en tom grav på Gamla kyrkogården i Västervik. Det avslöjas när 25 nya porträtt lanseras i satsningen ”Kyrkogården berättar”.

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-05-29 06:00

I höstas lanserade Södra Tjust pastorat sin nya satsning Kyrkogården berättar. 25 skyltar sattes upp vid 25 gravar på Gamla kyrkogården i Västervik. Nu är ytterligare 25 på plats och det innebär att ytterligare 25 berättelser om levnadsöden offentliggörs.

Bland de nysläppta namnen finns Ellen Key, Hansi Schwarz och Tore Holm. Stadsläkaren Carl-Gustaf Lodin och hans fru Anna Maria har också en gravsten på kyrkogården, men vare sig herr eller fru Lodin ligger begravda i graven.

– Fru Lodin dog i Stockholm och blev aldrig begravd här. Carl-Gustaf Lodin flyttades på 1860-talet, men gravstenen finns kvar, säger Eva Andrén på Västerviks museum.

Dessutom går det att få mer information om släkten Maechel som drev Västerviks första stora fabrik, en yllefabrik.

Till hösten släpps ytterligare 50 berättelser, ungefär hälften av dessa gravar är belägna på Nya kyrkogården.

Satsningen genomförs i samarbete med Västerviks museum och i fjol budgeterade pastoratet 400 000 kronor till projektet, i år satsas lika mycket.

Är det värt att lägga så mycket pengar på det här?

– Det finns inte någon sammanställd historieberättelse om Tjustbygden. Det är något ganska unikt som håller på att växa fram. Jag tror att det är viktigt att man förstår sammanhang och hur den här bygden har utvecklats. Det berättar ju både Sveriges, Tjustbygdens och vissa individers historia, säger Peter Springfeldt, kyrkogårdschef i Södra Tjust pastorat.

Hansi Schwarz är begravd på Nya kyrkogården.
Hansi Schwarz är begravd på Nya kyrkogården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!