Här röstade inte ens var tredje 2014

I valdistriktet Karstorp i Västervik röstade inte ens var tredje röstberättigade i EU-valet 2014.

I valdistriktet Karstorp ligger stora områden med flerfamiljhus.

I valdistriktet Karstorp ligger stora områden med flerfamiljhus.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-05-24 13:00

Att det skiljer i valdeltagande är inget nytt. I Västerviks kommun hör Loftahammar och Marieborg i centrala Västervik till distrikten med högst valdeltagande. Lägst deltagande har distrikten i Västervik där de stora bostadsområdena kring Markörgatan och Midgård ingår. Det gäller både i EU-val och i valen rill riksdag, landsting och kommun.

Välkänt är också att valdeltagandet är lågt i EU-valet, med strax över 50 procent i riket, mot 85 procent i riksdagsvalet

När vi går igenom valdeltagandet i EU-valet för 2014 bland de 23 distrikten i Västerviks kommun så ser man att när intresset för valet sviktar i hela kommunen så sjunker det än mer i distrikten som redan har lågt valdeltagande. I riksdagsvalet 2014 låg valdeltagandet i Loftahammar på 89,5 procent, en av de bästa siffrorna i kommunen. I EU-valet sjönk valdeltagandet i Loftahammar till 53 procent. Förenklat röstade 60 procent av dem som röstade i riksdagsvalet även i EU-valet.

I Karstorp som hörde till distrikten med lägst deltagande, sjönk siffrorna från 76 till 32 procent. Valdeltagandet i EU-valet låg på 42 procent av det i EU-valet.

För några partier är det här viktigt. Statsvetare säger att EU-valet är ett mobiliseringsval. För partierna gäller det först och främst att få sina sympatisörer att överhuvudtaget gå och rösta.

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är de största partierna i Karstorpsområdet. Det är de partierna som drabbas hårdast om väljare i distriktet stannar hemma.

– Arbetarkommunen har sammanställt listor på i vilka distrikt vi ska knacka dörr. Det handlar framförallt om att puffa folk att rösta, säger Lena Segerberg, socialdemokrat och EU-kandidat.

Hon berättar att partiet gjort dörrknackning på Skyttegatan och Markörgatan i Karstorpsdistriktet.

– Det som är glädjande är att folk känner till att det är EU-val. Vi har också mötts av många som sagt att de inte röstade för fem år sedan, men att de ska rösta nu.

På Markörgatan träffar vi Rose-Marie Axelsson. Hon tänker inte rösta i EU-valet.

– Jag är inte insatt i frågorna. Det är för svårt.

Att rösta på samma parti som i riksdagsvalet låter inte som ett alternativ. Där var ekonomin för pensionärerna en viktig fråga för henne.

– Alla sade att det skulle bli så bra, men det har jag inte märkt.

Lite längre bort har Albin Karlsson plockat fram solstol, bok och en kopp kaffe. Han är inställd på att rösta.

– Det är en rättighet, då tycker jag att man ska utnyttja det.

Även han säger att det är svårt att sätta sig in i Europafrågorna. Ändå kommer han att gå till valurnan:.

– Det val jag gjorde i riksdagsvalet kommer att väga tungt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om