"Aldrig att jag skulle kalla det här för hemma"

Först hade han problem med cyklisterna. Sedan tunnelbanan. Men nu har Tomas Kronståhl kommit in i både Stockholm och riksdagsarbetet. "Den roligaste hittills har varit Jan Björklund", säger han om sina kollegor.

Trots att Kronståhl fick erbjudande om en mer centralt belägen lägenhet valde han att stanna ute på Norra Djurgården. "Där finns både hagar och några kor. Där känner jag mig hemma", säger han.

Trots att Kronståhl fick erbjudande om en mer centralt belägen lägenhet valde han att stanna ute på Norra Djurgården. "Där finns både hagar och några kor. Där känner jag mig hemma", säger han.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2023-04-07 12:00

När Tomas Kronståhl bytte kommunpolitiken mot Stockholm och riksdagen hamnade han till en början i en lägenhet på Södermalm. Då kom första utmaningen för den 55-årige politikern från Hjorted.

– Då höll jag på att bli påkörd flera gånger av cyklister. Är man från landet är man inte van att titta efter cyklister. Då fick jag be om ursäkt och berätta att jag var en bonnpojk, säger Tomas Kronståhl när han tar emot oss i riksdagen.

Efter några veckor på Södermalm fick Kronståhl en lägenhet på Norra Djurgården där han fortfarande bor under arbetsveckorna. Då kom nästa utmaning – tunnelbanan. 

– Till en början hälsade jag ju på folk i tunnelbanan. Men de tittade på mig som att jag var kriminell. I tunnelbanan gjorde jag nog alla fel man kunde göra. Första gången fick jag höra att jag skulle åka till Ropsten. Jag satte mig på ett tåg som tydligen gick i helt motsatt riktning. Jag kom till ändstationen där jag frågade två äldre damer om det här var Ropsten. Det var det inte. Och när jag skulle gå av fastnade jag med ena väskan i dörren där på tåget, säger Kronståhl och skrattar till.

Jag vet att du den här mandatperioden fick möjlighet att lämna Norra Djurgården för en mer central lägenhet, men valde att bo kvar där ute. Varför?

– Jag trivs bäst lite utanför. Det är flera anledningar. Jag är van vid att ha en bit till jobbet. Man kommer också bort en bit från stan, det finns både hagar och några kor. Där känner jag mig hemma.

Men nu har politikern från Hjorted lärt sig både Stockholm och det politiska livet i riksdagen. Under första mandatperioden hamnade han i utbildningsutskottet. Nu sitter den jakt- och skogsintresserade Kronståhl som istället ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. 

undefined
Tomas Kronståhl berättar att han ibland kan äta lunch med en moderat, att Jan Björklund var riksdagens roligaste ledamot och att han skämtat en del med Ebba Busch. "Jag har ju till och med hittat sverigedemokrater som är trevliga", säger han.

Tomas Kronståhl tar emot oss i riksdagen en gråmulen fredagsmorgon i slutet av mars. Fredagar är allt som oftast en lugn dag i den lagstiftande församlingen – så även idag. I Bankhallen springer Kronståhl in i Hans Wallmark, Moderaternas utrikespolitiska talesperson. 

– Just det, jag ska ju hälsa till dig från Håkan Juholt, säger Kronståhl och berättar om sin resa till Sydafrika där ju Juholt är Sveriges ambassadör.

En vanlig vecka är Tomas Kronståhl på plats i Stockholm från tisdag till torsdag. Det är sammanträde i utskottet, gruppmöten, seminarier, motionsskrivande och debatter. Men senaste tiden har det snarare blivit hela veckor på plats i huvudstaden. 

– Det har varit väldigt mycket en tid. Nästa vecka har vi debatten sent på torsdag så då blir det nog inte hemgång förens fredag. Jag har varit borta mycket senaste tiden, det är inte bra. Då längtar jag hem.

Du är ju småbarnsförälder. Hur är det att arbeta här men ha familjen kvar hemma?

– Det är jobbigt. Vi pratar på Facetime i veckorna. Det är lite jobbigare nu än det var förr kan man lugnt påstå. Men det fungerar ändå bra. En vanlig vecka är vi oftast hemma måndag och fredag. Då brukar jag försöka ta en av dessa dagar till att vara med barnen.

Tomas Kronståhl berättar att han alltid varit hemkär – till och med långt innan han hade bildat egen familj.

– När jag var aktiv inom SSU blev jag erbjuden ett jobb som ombudsman i Kronoberg. Men det var ett för stort steg, säger han och skrattar till ännu en gång.

– Jag var väldigt hemkär som barn. Jag gick gymnasiet i Oskarshamn, men i dag finns den linjen i Kalmar. Det vet i tusan om jag hade valt då. Jag trivs bra här i Stockholm, men aldrig att jag skulle kalla det här för hemma.

undefined
Arbetsdagarna i riksdagen är ofta långa för Tomas Kronståhl. "Oftast åker jag från Ropsten vid sju på morgonen, och så kommer jag hem lagom hem till nyheterna klockan 22", säger han.

Den här morgonen anländer Kronståhl till riksdagen vid 08-tiden. I en liten vrå utanför cafét på andra våningen läser han först på inför en debatt kommande vecka. Klockan 10:30 är det dags för arbetsdagens första besök – Västervikaren och naturturismexperten Per Jiborn. Kronståhl bjuds på en föreläsning kring visionen om att förvandla Hornsö i Kalmar län till en nationalpark.

Efter någon timme är mötet avslutat. Härnäst väntar ett studiebesök med tillhörande riksdagsguidning och utfrågning av Gamlebygymnasiets årskurs två-elever.

Det blir ingen lunch för dig innan?

– Nej inte i dag. Ingen lunch.

En vanlig arbetsvecka för dig. 40 timmar?

– Haha, kanske om dagen. Ibland är jag väldigt tacksam över att jag inte bor i Stockholm. Det skulle jag inte stå ut med. De som bor här åker ju hem till något. Jag lämnar min familj hemma och när jag väl är här är det riksdagen och partiet som gäller. Jag kan jobba till tio-elva på kvällen, det är ingen som bryr sig. Så det blir väldigt långa dagar. Oftast åker jag från Ropsten vid sju på morgonen, och så kommer jag hem lagom hem till nyheterna klockan 22.

undefined
Kronståhls första möte för dagen var med Västervikaren Per Jiborn - som jobbar för att förvandla Hornsö i Kalmar län till en nationalpark. "Väldigt intressant", tyckte riksdagsledamoten som dessutom sitter i miljö- och jordbruksutskottet.

Ett fast inslag som sticker ut i Kronståhls veckokalender är tisdagar klockan 16. Då samlas alla socialdemokratiska riksdagsledamöter i andrakammarsalen för gruppmöte – vilket kan leda till heta diskussioner mellan partikamraterna. Speciellt om man är som Tomas Kronståhl.

– Det är ett viktigt möte. I riksdagsarbetet har vi våra ansvarsområden och vi är ofta talespersoner för dessa. Ska jag få till stånd något som kanske är viktigt för mitt län eller min hemkommun så är det på dessa gruppmöten jag kan påverka alla andra. Men att övertala 106 sossar om något som de redan fattat beslut om är nästan omöjligt. Jag har vissa frågor som jag driver helt ensam, på det sättet är jag lite busig, säger han.

Att han kan vara lite busig i riksdagen är ingen nyhet. Under föregående mandatperiod ställde Kronståhl sin egen justitieminister Morgan Johansson mot väggen angående tingsstället i Västervik. Dessutom skrev han ett antal brev till dåvarande infrastrukturminister Tomas Eneroth angående Tjustbanan.

Vi pratar om landsbygdsfrågor, Tjustbanan, vårjakten på råbock, vindkraftverk och strömmingen i Östersjön. Ämnen som med åren blivit något av hjärtefrågor för målaren och jägaren från Hjorted – som långt ifrån alltid tycker som sitt parti.

– Jag är ju lite lustig. Men jag har en form av övertygelse att vi inte tar samma hänsyn till folket på landsbygden som vi gör till dem som bor i stan. Det gör mig förbannad på ren svenska, jag blir tokig.

undefined
Trots att Kronståhl fick erbjudande om en mer centralt belägen lägenhet valde han att stanna ute på Norra Djurgården. "Där finns både hagar och några kor. Där känner jag mig hemma", säger han.

Att komma tillbaka till riksdagen för en andra mandatperiod, men då i opposition, var till en början ovant menar Kronståhl. Men han påpekar också att på stämningen är god bland ledamöterna – till och med över partigränserna.

Går du ut och käkar lunch med en moderat?

– Jo det kan hända, men kanske inte jätteofta. Vi är ganska uppdelade. I vår brickmatsal har vi bestämda bord. Då får det bara sitta sossar vid ena bordet och kristdemokrater vid ett annat. Det kan jag tycka är lite löjligt.

Låter lite som högstadiefasoner?

– Haha precis. Och har du då någon från ett annat parti som du vill fika med så får man sätta sig där ute. Jag sätter mig ju inte vid ett moderatbord.

Har du hittat någon oväntad vänskap?

– Jodå. Jag har ju till och med hittat sverigedemokrater som är trevliga. Sedan håller jag givetvis inte med om deras åsikter. Den roligaste hittills har varit Jan Björklund. Vi har samma sjuka humor. När han la av sa jag "Dig kommer jag att sakna". Det trodde jag väl kanske inte innan.

Även Jimmie Åkesson är trevlig. Och till och med Ebba Busch har blivit bjuden på en del Kronståhl-skämt genom åren.

– Vi hade kontoren i närheten av varandra så vi sågs i hissen. Det var inte svårt att skoja med henne, säger han om Kristdemokraternas partiledare.

Vi kommer in på höstens Uppdrag Granskning där Tomas Kronståhls boendesituation uppmärksammades. Av programmet framgick att riksdagsledamoten varit folkbokförd i Manhem utanför Hjorted – när hans permanenta boende snarare låg i Vimmerby kommun. Enligt kommunallagen ska en politiker bo i den kommun där hen är förtroendevald. Dessutom ska en riksdagsledamot som inte bor i Stockholm vara folkbokförd på en adress som är inrättad för permanent boende samt disponeras av ledamoten. 

Granskningen slutade med att Kronståhl folkbokförde sig i Vimmerby och då inte kunde sitta kvar i kommunfullmäktige. 

Hur påverkades du av det?

– Man ska veta att det är ganska jobbigt. Värst är ju att bli beskylld för saker som inte är sant. Tyvärr blev jag ju arg vilket inte är bra. Men i Västervik är det faktiskt massor av människor som kommit fram och sagt "Kronståhl, jag förstår att du blev förbannad". Jag har inte hört någon som sagt något negativt. Det ringde till och med politiker från Kristdemokraterna och alla möjliga håll och kanter och var förbannade. Då blir man ju lite glad, säger han.

Klockan har slagit 12:00 och eleverna från Gamlebygymnasiet har anlänt. Tomas Kronståhl visar ungdomarna runt i riksdagens alla salar och byggnader. Efter någon timme får eleverna chansen till utfrågning i självaste förstakammarsalen.

– Varför är du sosse?

– Hur ser du på Nato-samarbetet?

– Vad har du för utbildning?

– Vad tycker du om blyförbudet?

Efter den guidade turen och utfrågningen är ytterligare en arbetsdag snart till ända. I Bankhallen springer Kronståhl återigen in i Hans Wallmark, som nu är i sällskap med Islands ambassadör Bryndís Kjartansdóttir. Det blir ett kort samtal innan arbetsdagen definitivt är till ända.

undefined
Tomas Kronståhl tillsammans med Islands ambassadör Bryndís Kjartansdóttir.
undefined
För en riksdagsledamot är sammanträde i utskottet, gruppmöten, seminarier och debatter vanliga arbetsuppgifter. Men den här fredagen hade Kronståhl besök av Gamlebygymnasiet. På schemat stod både utfrågning och guidning.
undefined
Arrangerar man en guidad tur hör det till att agera fotograf - även för en riksdagsledamot.
Kronståhls fredag

05:30: Vaknar upp hemma i lägenheten på Norra Djurgården. "Jag vaknar alltid vid den tiden".

06:00: Löptur 5,2 kilometer vid hemmet. "Då får jag kolla på mina kor".

06:30: Tillbaka hemma. Dusch och en kopp te. "Frukost hinner jag aldrig med".

08:00: Anländer till riksdagen. Läsning inför kommande debatt.

10:30: Möte med Per Jiborn.

12:00: Guidad riksdagstur för eleverna vid Gamlebygymnasiet.

13:00: Utfrågning av eleverna.

14:00 Arbetsdagen avslutas. Promenad till garaget för att ta bilen hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!