Här var det is i stora kuber!

Sedan långt, långt tillbaka i tiden har den beprövade metoden att kunna lagra mjölk från gårdarna varit att kyla den med is.
Hembygdsvännerna i Hjorted prövade på att såga is i helgen, för att försöka spara den till i sommar i en gammeldags dös.

Karl-Erik Nilsson, Evert Johansson och Hasse Åkesson hjälps åt med det tunga blocket.

Karl-Erik Nilsson, Evert Johansson och Hasse Åkesson hjälps åt med det tunga blocket.

Foto:

Västervik2006-03-13 07:47

Tanken har funnits länge, men det handlar ju om att få en sträng vinter så att isen blir lagom tjock. I hembygdsföreningens digra förråd av gamla redskap fanns en gammal stocksåg som man använde förr och den hade Bertil Gustafsson filat eggen på.
- När jag växte upp i Misterhultstrakten använde man is på de flesta gårdarna. Det gjorde även jag när jag blev torpare i Nyängen här i närheten, då jag hade sex kor i ladugården, minns Bertil.
På 1930-talet ingick det även i lantbrukarnas åtagande, att en eller två dagar om året såga is åt mejeriet. Ett tungt arbete som lades som ytterligare en börda på de arma jordbrukarna och torparna. Mejerierna behövde förstås en försvarlig mängd med is i sin stora dös för att klara sig hela året runt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om