Här vill männen köpa sex – av barn

Vi utgav oss för att vara en 14-årig flicka på dejtingappen Tinder. Redan första kvällen kom förslag från män som ville köpa sex av flickan. ”Jag känner mig ensam”, säger en av männen vi konfronterar honom.

Denna bild är ett kollage.

Denna bild är ett kollage.

Foto: TT/MostPhotos

Västervik2019-05-18 07:30

Vi utgav oss för att vara en 14-årig flicka från Västervik. För att få profilen trovärdig med verkliga bilder tog vi hjälp av en kvinnlig journalist från en annan del av landet. Trots att Tinder idag har en 18-årsgräns fanns inga direkta hinder för en minderårig att starta ett konto och hamna i gapet på, vad vi sedan skulle förstå, misstänkta sexköpare.

Planen var att uppträda som en 14-åring som hamnat fel i den digitala världen. I Sverige är det lagligt att ha sex från och med 15 års ålder, om en äldre person har sex med någon som är under 15 år räknas det som våldtäkt mot barn. I profilen skrev vi tydligt att vi inte var 18 år och svarade aldrig uppmuntrande på männens meddelanden. Det var ett medvetet val för att undersöka om det hindrade folk från att kontakta oss. Det visade sig att så inte var fallet. Redan efter någon minut hade de första männen tagit kontakt. Vissa var artiga och frågade hur läget var. Vissa skickade hjärtan, andra pussmunnar. Under den första kvällen hade ett hundratal "gillat" vår profil. Men skulle någon reflektera över vår ålder? Skulle de sluta när de fick reda på att det var en 14-årig tjej på andra sidan skärmen? Eller var det precis därför de var där?

Under veckorna kontot var uppe fick vi mängder av meddelanden. Vissa vill köpa sex, andra vill sexchatta eller ha lättklädda bilder skickade till sig. Männen kommer från samhällets alla skikt. Vissa är pensionärer, andra småbarnsföräldrar. Höginkomsttagare, låginkomsttagare. Någon visar sig även vara idrottsdomare för ungdomar. Gemensamt är i alla fall att åldern 14 inte stoppar någon av dem.

Fakta

En SIFO-undersökning från 2016 visar att ungefär en tredjedel av alla svenskar i åldersgruppen 15-24 år dejtar via olika nättjänster. Den populäraste tjänsten var appjätten Tinder. Hela 19 procent, eller nästan var femte ungdom, uppgav att de någon gång använt tjänsten. Tinder har idag miljontals användare över hela världen och 2018 omsatte bolaget 7,3 miljarder kronor. Men är appen även en plattform för någonting helt annat?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!