Harald Hjalmarssons mardrömsval

Moderaterna blev kommunvalets stora förlorare. Det märks även i personkryssen. 2010 hade kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson 3 308 personkryss. I årets val kom han bara upp i 1 375 - en minskning med hela 58 procent. - Med tanke på valresultatet var det inte oväntat, säger Harald Hjalmarsson.

Tappade 2 000 personkryss. Kommunvalet blev inte bara en mardröm för Moderaterna, utan även för partiets toppkandidat Harald Hjalmarsson som var långtifrån sin nivå 2010.

Tappade 2 000 personkryss. Kommunvalet blev inte bara en mardröm för Moderaterna, utan även för partiets toppkandidat Harald Hjalmarsson som var långtifrån sin nivå 2010.

Foto:

Västervik2014-09-23 06:52


Att Moderaterna gjorde ett katastrofval till fullmäktige i Västervik har varit känt sedan den 14 september. Nu kommer nästa smäll för kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson. Igår presenterade länsstyrelsen personkryssen i sin slutgiltiga rösträkning. Hjalmarssons tapp går inte att beskriva som något annat än remarkabelt.
2010 fick Moderaterna 36,44 procent av rösterna. Då fick Hjalmarsson 3 308 personkryss, vilket motsvarade 38 procent av de moderata rösterna.
2014 fick Moderaterna 22,15 procent av rösterna. Hjalmarsson personkryss stannade på 1 375, eller knappt 26 procent av de moderata rösterna.

"Inte hunnit analysera"
Frågan som partiet nu måste ställa sig är om det var Hjalmarsson som sänkte Moderaterna eller Moderaterna som sänkte Hjalmarsson. Klart är att även de moderata väljarna har vänt Hjalmarsson ryggen jämfört med rekordvalet 2010.
- Det är du som berättar det här för mig och jag har inte hunnit göra någon analys. Jag hade extremt många kryss förra valet och vi har tappat många röster. Det här var väntat.
Får det här några konsekvenser för ditt fortsatta politiska engagemang?
- Nej. Vi har ännu inte diskuterat hur vi ska agera och vet inte vilken majoritet det blir. Vi kommer att sätta igång arbetet med valanalys och nomineringar och som jag har sagt tidigare känns inte min egen roll som den största frågan just nu. Jag kommer finna mig till rätta.
När kan ni lämna besked om vad som händer framöver?
- Det kan jag inte svara på. Vi har ett nytt möte ikväll (läs: igår kväll) och behöver ytterligare några veckor. Vi påverkas även av vad andra partiet bestämmer sig för.
Har ni inlett några förhandlingar med andra partier?
- Inte några regelrätta förhandlingar, men vardagspolitiken rullar på och vi träffas och diskuterar en del, säger Hjalmarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om