Haralds fallskärm: 2,6 miljoner

Harald Hjalmarsson är inte orolig för sin framtid. Det behöver han inte vara heller. Efter tolv år som kommunstyrelsens ordförande har Hjalmarsson rätt till en avgångsersättning på totalt 2 584 080 kronor. - Jag har inte haft anledning att fundera över vilka ersättningar jag kan få, säger Harald Hjalmarsson (M).

Rätt till 2,6 miljoner. När Harald Hjalmarsson avgår vid årsskiftet har han varit ordförande i kommunstyrelsen i tolv år. Det ger honom maximal utdelning i kommunens regelverk för politiska avgångsersättningar.

Rätt till 2,6 miljoner. När Harald Hjalmarsson avgår vid årsskiftet har han varit ordförande i kommunstyrelsen i tolv år. Det ger honom maximal utdelning i kommunens regelverk för politiska avgångsersättningar.

Foto:

Västervik2014-10-02 07:17


Den 1 januari 2003 tillträdde Harald Hjalmarsson som ordförande i kommunstyrelsen. Vid årsskiftet är hans tid på posten över då allt talar för att Tomas Kronståhl (S) tar över ordförandeklubban.
Hjalmarsson behöver dock inte ha någon brådska med att hitta ett nytt jobb. Västervik kommuns regelverk ger honom rätt till en avgångsersättning på nästan 2,6 miljoner kronor.
Hjalmarsson uppfyller båda de villkor som gör att han kan få ut maximalt av regelverket. Dels har han suttit i minst 144 månader. Dels är han mellan 50 och 60 år. Dels har han en lön som inte överstiger 20 prisbasbelopp.

"Känner mig trygg"
Det gör att han enligt reglementet har rätt till 80 procent av sin lön under det första utbetalningsåret och 70 procent under de följande fyra. Hjalmarsson tjänar 717 600 kronor om året, vilket alltså ger rätt till en avgångsersättning på totalt 2 584 080 kronor under de kommande fem åren.
- Jag har tre månader kvar på mitt uppdrag och lägger mitt fokus på det. Vilka ersättningar jag har rätt till får bli en fråga för ett senare tillfälle. Jag var inte medveten om vad som gäller förrän du berättade det.
Kommer du att söka ersättningen?
- Jag har inte haft anledning att fundera på det. Om och när det blir aktuellt är en senare fråga. Till att börja med ska jag avsluta mitt uppdrag och sedan tidigare har jag sagt att jag är ödmjuk inför vad jag själv ska göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om