På många håll runtom i kommunen är det torrt i beteshagarna och gräset ger inte mycket näring. En del hästägare har redan börjat stödfodra, något som annars inte brukar ske förrän sent på hösten.
Karin Johnson, erfaren hästuppfödare på Kastanjegården i Vråka, säger att situationen är minst sagt besvärlig. För närvarande finns tio hästar på gården.
– Jag har varit verksam i branschen i 50 år och jag har aldrig tidigare varit med om att det inte finns något bete.
På Kastanjegården har de dock lyckats få foder till sina hästar.
– Vi tog hö tidigt. Sedan har vi ringt runt och fått tag på mer. Fodret har blivit väldigt dyrt.
På Karlsängs gård, mellan Lofta och Loftahammar, driver Ulrika Ferm hästuppfödning med bland annat islandshästar. Hon är även delägare i Hästbutiken i Viken som ligger i Valdemarsvik.
– Jag har köpt allt foder jag har kunnat från min leverantör och tror att det kommer räcka över vintern, men lite nervöst är det. Många har panik. De kommer in i butiken och frågar var de kan hitta foder. Hobbyryttare är ofta senare med att beställa hö än de som är uppfödare.
Ulrika Ferm säger att det blivit efterfrågan på lusern (ett slags grovfoder i bland annat pelletsform, reds. anm.) i hästbutiken, vilket vanligtvis inte säljs på sommaren. På foderleverantören Granngårdens hemsida har man satt en gräns per kund för köp av lusernprodukter.
Det vinterfoder som lantbrukare levererar till hästägare, höensilage, är nästan omöjligt att få tag på eftersom bönderna beöver det till sina egna djur.
– Priserna har ökat något enormt. Jag såg på nätet att en bal som i vanliga fall kostar 300 kronor hade ett pris på över 1 000 kronor.
Carina Kind, hästägare på Stall Sten i Loftahammar, upplever också att priserna rusar i höjden.
– För dem som köper foder kommer prisbilden se helt annorlunda ut. Situationen är oroande.
På Stall Sten är vinterfodret dock säkrat. De äger egna marker och Carina berättar att de insåg tidigt att det skulle bli problem.
– Våra hästar brukar få fri tillgång till foder. Nu, eftersom vi behöver stödfodra, kommer vi att portionera ut det.
Överums Hästsportförening har 25 hästar. Föreningen har jobbat hårt med att säkra mat till hästarna över vintern.
– Vår ridskolechef har ringt mängder av samtal och vi har varit jätteoroliga. Balarna är bra mycket dyrare, men nu har vi så det räcker, säger Mona Gustafsson, ledamot i föreningens styrelse.
Den allvarliga situationen har fått Länsstyrelsen att på sin Facebooksida trycka på vikten av att alla hästägare har en alternativ plan för hur de ska föda sina hästar i vinter.