Hedersförtryck en viktig valfråga

Fem av tolv kommuner i länet har svarat på hur man agerar när man misstänker att en person utsätts för hedersrelaterat tvång och/eller våld. Liksom hur man arbetar förebyggande med frågor som rör hedersrelaterat förtryck.

Gudrun Brunegård, KD, tycker att alla kommuner ska ha en handlingsplan för att förebygga hedersrelaterat förtyck.

Gudrun Brunegård, KD, tycker att alla kommuner ska ha en handlingsplan för att förebygga hedersrelaterat förtyck.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2018-06-26 06:00

Det var i december 2017 som Kristdemokratiska Kvinnoförbundet skickade ut en skrivelse till samtliga kommuner i länet och bad dessa att inkomma med svar på hur man arbetar just med de här frågorna. Med i skrivelsen följde en enkät.

– Som myndighet är man ju egentligen skyldig att svara skyndsamt. Från Västerviks kommun fick vi svar i februari så det får nog anses godkänt, säger Gudrun Brunegård (KD).

På måndagen bjöd hon in till presskonferens för att berätta om skrivelsen och om de svar som inkommit.

– När det gäller Västervik har socialförvaltningen och barn- och ungdomsförvaltningen gått samman och svarat vilket jag tycker är positivt.

– Enligt enkätsvaret har skolkuratorer och skolsköterskor fått kompetensutveckling. Man arbetar nu också med att ta fram en ny riktlinje med handlingsplan.

– Jag har själv en bakgrund som skolsköterska och vet hur viktigt det är att det finns en tydlig plan att luta sig mot, inte minst i akuta lägen då det lätt kan bli förvirrat. Och blir man förvirrad och osäker kan man ju inte vara den hjälpande människa man behöver vara för flickor och pojkar i utsatta situationer.

För Kristdemokratiska Kvinnoförbundet är hedersrelaterat förtryck en viktig valfråga.

– Vi anser att alla kommuner ska ha en handlingsplan för att förebygga och upptäcka risk för hedersförtryck, barn- och tvångsäktenskap och könsstympning, säger Gudrun Brunegård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om