Heltid i omsorgen blir en rättighet

All personal inom äldreomsorgen och handikappomsorgen ska få rätt till heltidstjänstgöring. I onsdags den här veckan skrevs avtalet på mellan socialnämnden och den lokala fackklubben i Kommunal.

Petra Vik, kommunal, Sven Tholén projektledare, Carina Magnusson HR och Angelica Katsanidou (S)

Petra Vik, kommunal, Sven Tholén projektledare, Carina Magnusson HR och Angelica Katsanidou (S)

Foto:

Västervik2016-05-21 08:12

Parterna som har förhandlat fram avtalet känner sig båda nöjda med resultatet.

– Redan 2011 lade vi fram en motion om att det skulle vara en rättighet att jobba heltid inom kommunen. När vi efter valet kom i majorietet har det här varit en av de mest prioriterade frågorna, säger Angelica Katsanidou (S) ordförande i socialnämnden.

Petra Vik från Kommunal som suttit med i styrgruppen för förhandlingarna är också nöjd.

– Vi kan inte göra alla till lags men merparten av våra medlemmar känner att det är skönt att kunna få möjlighet att få välja hur stor sysselsättningsgrad man ska ha.

Två modeller

Avtalet ger två modeller som de anställda själva kan välja mellan.

– Det ena är Fast resurstid. Det innebär att arbetsgivaren kan lägga ut extra dagar på den anställda inom ett speciellt område. I testområdet Västervik syd, som omfattar Vapengränd, Gertrudsgården och Midgård, kan arbetstagaren bli placerad på något av de tre områdena under tider som inte omfattas av den ordinarie arbetstiden, säger projektledare Sven Tholén.

I det andra alternativet väljer man själv vilka tider man vill och kan jobba, men man är inte garanterad att få som man vill.

I båda fallen finns en timbank där avstämning kommer att göras flera gånger om året, där den anställde kan ha upp till 50 plustimmar eller 20 minus timmar.

De anställda har en heltidstjänst i botten, men kan välja att jobba lägre, dock minst 50 procent. Det valet görs varje år och kan inte brytas.

– Däremot om någonting oväntat inträffar i livet finns den möjligheten.

Test startar i höst

Den 26 september i år kommer man att börja testa systemet i Västervik syd. Det berör 180 anställda på tre äldreboende som även är kopplade till var sitt hemtjänstteam.

– Till att börja med kommer de att få lämna in önskemål för hur man vill jobba. Det ska vara inlämnat senast den 10 juni. Därefter kommer det att utvärderas och förhoppningen är att mot slutet av 2017 ska all personal inom äldre- och handikappomsorgen att ha tillgång till det här systemet, säger Sven Tholén.

För Angelica Katsanidou är det med stor lättnad som man gjort överenskommelsen med kommunal.

– Det är skönt att kvinnor också ska ha rätt till heltid, både vad det gäller att få en dräglig lön, men också för att det avsätts mer i pension.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om