Med hjälp av övervakningssystemet ser Niklas Andersson, vd på bolaget, och Philip Söderholm, Account Manager, vår reporter vid entrén som leder in i berget. Genom en 150 meter lång och mystisk nedåtsluttande tunnel kommer de gående mot den massiva och robusta porten. Det topphemliga bergrummet byggdes i slutet på 1950-talet och var så hemligt att det inte ens fanns med på kartan. En aspekt som gjorde det lite krångligt för företaget att flytta in 2008.
– Vi var på jakt efter ett bergrum och kollade först i Stockholm bland annat. Men många av dem som vi tittade på hade förfallit ganska mycket. Sedan hittade vi det här som var i toppskick och kände att det passade oss perfekt, säger Niklas Andersson, vd.
– Vi kom först överens med kommunen om att vi skulle hyra fastigheten med målet att köpa det så fort fastigheten var skapad. Sedan tog det ungefär två år för lantmäteriet att skapa en fastighet att köpa, fortsätter han.
Idag arbetar fyra personer, tillsammans med en fastighetsskötare och ytterligare en praktikant på företaget i Västervik. Genom åren har man specialiserat sig på olika typer av digitala tjänster och lösningar för alla olika typer av företag.
– Vi startade upp med serverdrift som är kärnverksamheten, så istället för att företag har sina servrar stående i någon liten skrubb så tar vi hand om dem. Vi tar också hand om allt runt omkring som administration och säkerhetskopiering, förklarar Niklas Andersson.
– De flesta kunderna kommer åt sina servrar via Västerviks stadsnät, så det är indirekt fiberförbindelse från kundens kontor till oss. Men vi hjälper också till med exempelvis installationer, tillägger Fredrik Rinnestam, tekniker på företaget.
Men januari blev en annorlunda start på det nya året då Valvea AB blev en del av företagsgruppen Gibon. Niklas Andersson berättar att man såg en rad fördelar med att bli en del av företagsgruppen.
– Innan vi kom in i bilden så var de tio stycken företag runt om i Sverige och vi blev det elfte. Vi kommer att ha kontor på flera platser i Sverige och Gibon har en mycket samlad kompetens på många områden. Så vi kommer att bredda oss väldigt mycket, säger han.
– Vi har mycket kompetens själva när det kommer till serverdrift, nätverk och säkerhet. Vi har kanske inte lika mycket erfarenheter när det gäller affärssystem exempelvis, och då finns det andra kontor inom Gibongruppen som är väldigt duktiga på det, fortsätter han.
Idag har företaget en kundkrets i allt från tillverkningsindustrier till vårdföretag och investmentbolag.
– Det kan vara väldigt mycket känslig data som ligger hos oss, säger Fredrik Rinnestam.
Och visst kan man säga att känsliga data är i säkert förvar djupt nere i urberget. Efter den nedåtsluttande tunneln väntar nämligen en massiv pansardörr i metall, tillverkad för att stå emot precis allt.
– Den skulle kunna motstå ett atomvapenangrepp, förklarar Niklas Andersson.
Förutom den massiva dörren är man även utrustad med ett eget dieseldrivet kraftverk för att garantera strömförsörjningen. Inte ens elektromagnetisk puls, EMP, kan ta sig förbi urbergets metertjocka granitväggar.
– Det är ett rätt så fränt att gå ner här. Nervositeten som var vid första arbetsintervjun försvann ganska så snabbt när man väl var nere. Det är lika kul varje gång man kommer in här, säger Philip Söderholm som är bolagets senaste rekrytering.