Hemlighåller vaccinationsplats i Västervik: "Stöldrisk"

Under måndagen anlände de första doserna av Pfizers covidvaccin till Västervik. Nu förbereder sig kommunen för att påbörja vaccineringen. "Det känns fantastiskt" säger hälso- och sjukvårdschef Anneli Wahlin.

"Vi måste göra slut på alla sprutor, så det gäller att få ut 125 doser direkt. Vi kommer att vaccinera upp alla doser så fort vi hinner" säger Jeanette Medner Forsberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Västerviks kommun

"Vi måste göra slut på alla sprutor, så det gäller att få ut 125 doser direkt. Vi kommer att vaccinera upp alla doser så fort vi hinner" säger Jeanette Medner Forsberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Västerviks kommun

Foto: Region Kalmar län

Västervik2020-12-28 11:10

Regionen meddelade på måndagsmorgonen att vaccinet nu var på väg till de två pilotkommunerna Västervik och Mörbylånga. Den sistnämnda kommunen valde att inleda vaccinationen redan samma dag – samtidigt som Västervik meddelade att man drar igång först under tisdagen.

Jörgen Olsson, socialchef i Västerviks kommun, ville under måndagen dock inte avslöja vilka särskilda boenden som blir först ut.

Varför väljer ni att inte gå ut med det?

– Vi tycker inte att det är det viktigaste här. Det finns ingen anledning att säga var man börjar vaccineringen. Vi har också fått lite direktiv om att man inte ska göra det.

Region Kalmar har sedan tidigare hemlighetsstämplat informationen om vilka särskilda boenden som kommer att vara först ut, rapporterar SVT. Orsaken är att man vill skydda personal – eftersom polisen anser att vaccinet kan vara stöldbegärligt. Något som även Västerviks kommun tagit med i sin planering.

– Absolut, det handlar om såna faktorer också, både personal, omsorgstagare och stöldrisk, säger Jörgen Olsson.

undefined
Gull Wallby var på söndagen den allra första att ta vaccinet i Linköping. Och nej, det gjorde inte ont. Vaccineringen genomfördes av sjuksköterskan Maria Lirsjö. Allra först i landet var boende i Mjölby. Vilket boende i Västerviks kommun som blir först ut skulle enligt medicinskt ansvarig sjuksköterska Jeanette Medner Forsberg bestämmas under måndagen.

En som har en huvudroll i kommunens vaccinationsstrategi är hälso- och sjukvårdschef Anneli Wahlin. Hon medger att bråda dagar stundar – och att det kommer krävas en noggrann planering från kommunens sida.

– Samtidigt som vi ger dos nummer ett till någon så ska en annan ha dos nummer två. Så det blir mycket för en verksamhet som redan är pressad, säger hon.

Men hon är samtidigt lättad över att vaccinet nu anlänt till Västervik.

– Det känns fantastiskt att vi fått möjlighet att börja så här tidigt. Det kommer att komma många vaccinationsdoser framöver, så vi kommer att vaccinera varje vecka under en lång tid.

Hur ser bemanningen ut?

– Vi har tagit in några timvikarier och någon pensionär som hjälper oss lite extra. Det är en del som hört av sig om att de gärna kommer in och hjälper till med vaccinationen. Vi har ungefär 1 200 patienter i vanliga fall som behöver vår hjälp som ju löper på samtidigt, så därför kommer vi att jobba med vaccinationsteam.

Det allra första teamet, som alltså ger sig ut med de 125 vaccindoserna under tisdagsmorgonen, består av fyra-fem sjuksköterskor.

– Eftersom att vi är ganska många så kommer gå relativt fort att vaccinera ett boende.

Du följer vaccinationen live på VT.se med start 08:00.

"Vi kommer ut och vaccinerar på tisdag och onsdag. Vi kommer att få doserna under eftermiddagen idag" säger socialchef Jörgen Olsson.
"Vi kommer ut och vaccinerar på tisdag och onsdag. Vi kommer att få doserna under eftermiddagen idag" säger socialchef Jörgen Olsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!